Češnje

Zakaj pojesti vse češnje, ki so nam na voljo?
Kako med dvema rečema, ki sta ti enako najboljši in najljubši, izbrati bolj pomembno? Je nemogoče, rešitev je lahko le ena – sploh ne izbirati. Polna usta jagod nas zato niso prepričala, da ne bi hkrati razmišljali tudi o češnjah. A tudi pri češnjah se dilema ne konča – rdeče, črne? Ah, vse najrajši!

Težka izbira se nadaljuje
Za črne sicer možje v laboratorijskih haljah trdijo, da vsebujejo več antioksidantov kot svetlo rdeče (ker so pač obarvane z več antociani), a po drugi strani trdijo tudi, da imajo antioksidantov več kisle češnje kot sladke, prav svetlo rdeče češnje pa so bolj kisle kot temne. A z barvami in sortami češenj se nima smisla ukvarjati – nenazadnje menda obstaja prek tisoč različnih sort (in to ni malo, pa čeprav vseh seveda ne gojimo pri nas). Malo teh in malo onih, ali pa preprosto tiste, ki so na voljo, z nobenimi ne bomo zgrešili.

Proti putiki
Še posebej ne, če imamo morda putiko (če smo redni odjemalci vsebine Zelenih zabojčkov, je gotovo nimamo). Yuqing Zhang ni profesor na kakšni azijski univerzi, ampak uči na medicinski fakulteti Univerze v Bostonu in je hkrati glavni vodja raziskav o češnjah in putiki. Navidez popolnoma različni stvari tudi v preteklosti niso metali ravno v isti koš, a lanska raziskava je razkrila, da sta še kako povezani. Pri bolnikih s putiko je bila pojavnost bolečin za 35-45% nižja, če so dnevno uživali sveže češnje. Čemu, še ni znano, ugibajo pa, da ima morda prste vmes vitamin C v češnjah, ki naj bi vplival na koncentracijo sečne kisline v krvi. Sečna kislina je tista, ki zaradi nalaganja v sklepe povzroči bolečine, značilne za putiko, v telesu pa nastaja s cepitvijo purinov – največ teh zaužijemo z morsko hrano, mesnimi izdelki in gobami, s češnjami pa prav nič. Da uživanje češenj resnično znižuje koncentracijo sečne kisline v krvi, dokazuje raziskava iz Kalifornije, v kateri so ženske, stare med 20 in 44 let, za zajtrk vsako jutro pojedle skledo svežih češenj (blagor jim). Sodelujočim so pred jutranjim obrokom in nato v enournih intervalih vzeli vzorec krvi in izmerili koncentracijo sečne kisline v njem. Ta se je znižala najkasneje v petih urah po obroku češenj, povečalo pa se je izločanje sečne kisline z urinom. Dame so bile morda res bolj pogosto na stranišču, bolelo jih pa nič ni.

Poceni protibolečinsko sredstvo
Če nimate putike, imate pa bolečine zaradi drugih razlogov, je to podobno slabo, a češnje so kos tudi temu. Več raziskav jih je označilo za »poceni protibolečinsko zdravilo«. Ženske s fibromialgijo (kronično bolečino v mišicah in vsesplošna utrujenost) so deset dni spremljali po koncu telesne aktivnosti. Polovica jih je po tej pila sok iz češenj, polovica pa placebo. Ženske, ki so pile pravi češnjev sok (in ne le dobrega ponaredka), so v teh dneh občutile manj bolečine in utrujenosti mišic kot tiste, ki so se sicer enako gibale, a so pile le placebo ponaredek.

Skoraj kot baldrijan
In če pri bolečinah ne pomagajo niti češnje, dober spanec zagotovo. Za udoben položaj v vertikali je zaslužen melatonin, spalni hormon, ki ga že po naravi vsebujejo tudi češnje (še več pa višnje). Velja, da redno uživanje češenj ureja naš spalni ritem, poglablja spanje in krepi njegovo kvaliteto.

Lepe in zdrave
Češnje so tudi polne antocianov, rdečkastih rastlinskih barvil, ki sadje resda polepšajo, a ga naredijo tudi še bolj zdravega. Delujejo kot antioksidanti (in to je lahko le dobro, za cel kup stvari), raziskujejo jih kot koristne dodatke kemoterapiji, dokazan pa je bil že njihov pozitiven vpliv na sladkorno bolezen, staranje, živčne okvare, vnetja in bakterijske okužbe.

In sladke
Sicer pa so tudi sladke, okrog 15% sladkorjev vsebujejo, v tem jih prekosijo le banane in fige. A brez panike, gre za naravne sladkorje, v lično embalažo zapakirane skupaj z vlakninami, vitamini in minerali. Sladkor sladkorju ni enak, še posebej če gre za sladkorje v sadju ali izolirane sladkorje v obliki belega sladkorja in sladkih sirupov. Češnje pač ne povzročajo sladkorne bolezni, ne redijo in ne povzročajo zobne gnilobe, pa če se jih vsak dan znova najemo do sitega in še čez in prav je, da tako tudi storimo (njihova sezona je, smrk, kratka).

http://www.naturalnews.com/037600_cherries_gout_prevention.html (češnje in putika) http://www.naturalnews.com/033443_cherries_pain_remedies.html (češnje kot protibolečinsko sredstvo)
http://www.naturalnews.com/029680_cherries_sleep.html
(češnje in spanje)
http://www.naturesgoodness.com.au/cherry-research.html
(več raziskav)