Jedilnik 24.2. – 2.3. 2015

Prvo kosilo

Sestavine naročite z enim klikom.

Cvetačna kremna juha
V zabojčku: 1 x cvetača, kisla smetana.
Ni v zabojčku: sol, poper, olivno olje, muškatni orešček

Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na posamezne cvetke. Cvetke stresemo v večji lonec, dolijemo vodo, da je cvetača pokrita.
Zavremo in kuhamo toliko časa, da se kosi cvetače rahlo zmehčajo.
Zelenjavo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Dodamo olivno olje, sol, poper in nariban muškatni orešček, dobro premešamo in ponovno pristavimo na kuhalnik. Ko juha zavre, lonec odstavimo in v juho vmešamo kislo smetano.
Juho dodatno posolimo ali popopramo.

Prosena kaša z jabolki
V zabojčku: 2 dl prosene kaše, 4 dl mleka, 2 jajci, 2 jabolki, limona za limonino lupinico
Dodatno (ni v zabojčku): cimet, 1 žlica masla, 2 žlici medu, soli

V vodi skuhamo proseno kašo. Na koncu zalijemo z mlekom (če želimo več kalorij, kuhamo v mleku).
Ko se kaša kuha, stepemo rumenjaka z maslom in medom. Dodamo še cimet in limonino lupino.
Jabolki olupimo in naribamo. Beljaka stepemo v trd sneg.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj, pekač namastimo.
V kuhano ohlajeno kašo najprej vmešamo rumenjakovo maso, nato pa še naribani jabolki.
Na koncu na rahlo vmešamo še beljakov sneg.
Vse skupaj damo v pekač in pečemo 30 minut.
Ko je pečeno malo počakamo, da se ohladi, nato pa zvrnemo na pladenj.

Sestavine naročite z enim klikom.


Drugo kosilo

Sestavine naročite z enim klikom.

Polentna pica s špinačo
V zabojčku: koruzni zdrob (polenta), česen, čebula, špinača, česen, zelena solata.
Ni v zabojčku: olje, sir.

Polenta
Polento lahko pripravimo dan prej, da ne čakamo hlajenja.
Vodo zavremo, solimo in vanjo vsujemo polento. Mešamo, da ne nastanejo grudice, naj vre 30 minut. V vkuhamo polento vmešamo košček masla.
Z oljem namastimo pekač in polento stresemo na pekač. Poravnamo in pustimo, da se polenta strdi (bolj na hladnem bo, hitreje se strdi)

Pečico segrejemo na 220C. Vanjo porinemo pekač s polento, pečemo, dokler se zlatorumeno ne zapeče (20 -25 min).
Čebulo in česen drobno sesekljamo.
V ponev damo nekaj vode, dodamo narezamo čebulo, dušimo, dokler se ne zmehča in voda ne izhlapi, nato dolijemo nekaj žlic olja.
Dodamo špinačo in česen ter pražimo, dokler špinača na upade.
Po pici naribamo sir, čez naložimo špinačo, po katerem spet naribamo sir.
Pečemo še 5 minut.

Zelena solata
V zabojčku: zelena solata, česen.
Ni v zabojčku: olje, sol.

Pečena hruška
V zabojčku: hruška.
Ni v zabojčku: cimet.

Hruške narežemo na polovice, odstranimo peške.  Lahko potresemo s cimetom, spečemo jih v pečici ali v mikrovalovni pečici, dokler se rahlo ne zmehčajo (približno 10 minut). Nič ne sladkamo, saj so že dovolj sladke.