Prispevki

 On

Spremni listič xx teden (1. julij)

Tokratni listek prinaša nekoliko samoogledovanja, kaj smo in kaj bi želeli biti. Včasih (no, kar precejkrat) smo si precej všeč, ker smo vam všeč. Prejšnji teden pa nam ni uspelo, zabojčki niso bili blesteči. Precej smo se naučili in še bolj nam je jasno, kaj je naše poslanstvo – dostava kvalitetne ekološke hrane za primerno ceno. Seveda, pri tem sodelujemo s kmeti, ki jih res cenimo in si želimo, da bi jim dobro šlo. Vendar nas v tem prvem letu tržnične cene premetavajo sem ter tja ter občasno korenito spraznijo vaše zabojčke. Naša naloga v prihodnjih mesecih je, da cene postanejo bolj stabilne in da vi vsak teden dobite približno enako količino sadja in zelenjave (seveda pa bodo šparglji še vedno dražji kot krompir). To je izziv za nas, mogoče pa še bolj za naše kmete.
V razmišljujočem tednu smo se v naši hiši navdušili na zelenjavnimi gladkeži (gladkež, gladkeža, pri gladkežu…). Četudi ne marate zelenjave (ali pa vas skrbi, da vaš otrok ali mož poje premalo zelenega), je gladkež pravi način, da jo zakumuflirate v banano, fige, melono. In ste blazno zdravi (seveda jim ne poveste, da je v gladkežu pol glave solate ali pa ojoj, kumare). Takole naredimo domači gladkež:
1 melona, pol solate, pomaranča, jabolko, dva kivija, banana, trije vršički mete z domačega okna. Vse skupaj vržemo v nekaj, kar naredi iz teh sadežev bolj ali manj gladko tekočino (mešalnik, sekljalnik ali pa vztrajno uporabite palični mešalnik). Na zdravje!

Dobavitelji tega tedna so:
• Kmetija Studen, Obrije (solata, mlad česen, kolerabice, stročji fižol)
• Kmetija Štular (kumare)
• Kmetije Fras (bučke, krompir)
• Kmetija Kersnik (zelje)
• Kmetija Kos (solata – za večje zabojčke, mladi korenček)
• Kmetija Štekar (marelice)

Dopolnjeni zabojček sestavimo s slovenskimi, avstrijskimi in italijanskimi eko živili tako, da dobimo čim bolj polne zabojčke.
Seznam kmetov se daljša, kar je dobro; cene so nižje (čeprav so trdovratne, jih je potrebno včasih malce pobezati). Dogovarjamo se tudi s eko kmeti iz zakotnejši koncev. Dobro za zabojčke, dobro za kmete.
Sadje
Po nekajkratnih preobratih (bo ne bo bo bo ne bo bo!) smo dobili Štekarjeve marelice in že nekaj breskev za pokušino. Fige so počasne, pa zanesljivo prihodnji teden (take bolj velike so, 5-6 za kg). Preko Ravnikarja, Sadni vrt, smo dobili slovenske julijske lepotice (hruške), v času pisanja še ne vemo, od katerega primorskega kmeta so.
Greste na počitnice?
Mogoče bi razveselili svojega prijatelja, da bi mu v času počitnic pošiljali vaš zabojček?

Vam preseda sprotno plačevanje?
Pišite nam in dogovorimo se za mesečni račun. Veseli smo vaših plačil na 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana), referenca 99 datum dostave številka na dostavnem listku, v osmih dneh.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / 051 499 396

Oznake: