Listek iz zabojčka 11 (2013)

 So dnevi, ko bi si omislili govorniški kotiček in vsemu svetu povedali, kar nam pač leži na duši (in tega nikoli ni malo). No, so pa drugi, kot tuhtamo bolj o tem, kako bomo naredili, da bo četrtek mirno minil (in potem tudi petek in potem je zabojčkasta ne-dela, ki ji večina reče sobota, no, in potem je po-nedela, po splošnem koledarju nedelja, ki je za nas že napol delovna), saj a) imamo težave z naročenimi pridelki ali b) imamo več zabojčkov kot kdajkoli doslej (kar nas navdaja z logističnim strahospoštovanjem) ali c) ali pa smo taki kar tako.

V tem tednu smo v Oddelku za lepe umetnosti zelo veseli, nekaj se je zgodilo, mogoče smo celo mi s svojimi izdelki pripomogli, tega nihče (k sreči) ne ve, no, veseli smo, ker imamo naročenih veeeliko zabojčkov (glej b). V drugi diviziji, ki pakira zabojčke, tam so bolj mrščili obrvi, kako bomo vse to spakirali v tistih nekaj urah, ko pripeljejo svežo zelenjavo do tedaj, ko Korenček in Krompirček (naša kombija, seveda) in ostala manj personalizirana flota že vsa vroča čaka, da jo naložimo z zabojčki. Kako bodo to storili, tega še ne vemo (in kar korporativno rečeno, tudi ni naša skrb, ne, mi pišemo, hehe), ampak prepričani smo, da bodo zmogli in da bodo vsi zabojčki našli svoje lastnike (če berete tale listek, ste na pravi poti, gotovo imate zabojček, upamo, da je vaš). (Če povzamemo vse skupaj, nič drugega nismo povedali kot to, o čemer premišljujemo, poleg zabojčkov ni prav veliko te dni.)

Korenčkova juha s curryem
2 žlici olivnega olja, 1 žlička masla, 1 nasekljana čebula, 300 g korenja
7 dl jušne osnove, 1 žlička currya, 1/8 žličke kajenskega popra, sol
žlička kisle smetane za vsak krožnik juhe, kakšno zelišče za dekoracijo, npr drobnjak

Čebulo nasekljamo in podušimo na maslu in olju. Dodamo pol jušne osnove, curry, kajensko papriko, korenje in kuhamo do mehkega, recimo 15 minut. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, prilijemo jušno osnovo do primerne gostote, solimo po okusu in serviramo z žličko kisle smetane in dišavnico po okusu in zalogi.

Kalčki z avokadom

Tole bo res preprosto, a oh, tako okusno! Vzamemo zrel, mehak avokado, ga dobro pretlačimo z vilico skupaj s ščepom soli in malce limoninega soka, na koncu pa primešamo še veliko pest ali dve svežih kalčkov. Najbolj teknejo alfalfa, a gre s katerimikoli. Po želji nadevamo na kos kruha. [čisto prepisano z naše strani]

Brokoli v smutiju
Pomaranče, brokoli, špinača, limonin sok, jabolčni sok, to zmeljete in popijete.

Takole je v tem tednu: Retar, Gozd Reka – rdeča čebula, česen; Kovač (aka Rogelj), Kranj, krompir. Vrbnjak, Prlekija: kislo zelje, Mivšek, Medljan, kisla repa, zelo divji por. Majda Temnik – kalčki, Fras, Ankran – mlada špinača, mlada blitva. Romana Jarc Sečnik – repa. In to je to. Umrli ne bi od lakote, to je pa res (kar se zdi v nekaterih letih kar pomembno).

Škatle Najbolj pogosto vprašanje, ki ga dobimo, je, ali je italijanska eko hrana res eko. Ah, ne, to je drugo najbolj pogosto. Najbolj pogosto je, kaj naj zdaj to pomeni, da smo prejeli kartonsko škatlo, ko smo pa plačali kavcijo. Ker vse skupaj res ni smo po sebi umljivo, radi povemo, da kavcija pomeni, da vam za škatle ni potrebno več plačevati in da si jih hkrati želimo nazaj. Da so torej vračljive, pa naj si bodo plastične ali kartonske. Vse si želimo nazaj, da jih lahko večkrat porabimo (kartonske dokler se ne izrabijo, plastične, eeh, dokler ne izginejo)…

In drugo najbolj pogosto vprašanje Kot vidite, pozimi precej solatnic pripeljemo iz Italije. Italija je znana po svojih močnih zadrugah, ki tržijo večino zelenjave in sadja. Sploh pa tega za izvoz. Izvažajo pa predvsem v Nemčijo, Skandinavijo, Veliko Britanijo. In Slovenijo, seveda. Tako so isti proizvajalci kontrolirani ne le v Sloveniji (kjer so kemično bolj malo), ampak tudi v vseh teh državah. In to koristi tudi nam. Tudi zaradi tega še bolj verjamemo, da je gotovo skoraj vsa (skoraj je tudi zaradi možnosti, da kdo pa kdaj le uspešno goljufa, to je seveda tudi možno) hrana tako ekološka, da bolj ne more biti (razen če imate prav svoj vrt). In četudi bi celih 5% goljufali (pa verjamemo, da ne) in bi mi tudi to kupili kot ekološko, vemo, da je bolje jesti 95% ekološko kot pa 100% konvencionalno.

V tem tednu največ doslej Veseli smo, da nam zaupate. Vsak teden se nam pridruži nekaj novih abonentov in takih, ki raje kupujete tedaj, ko potrebujete dobro hrano. In veseli smo, tega smo najbolj veseli, ko naročite tudi drugič. Tako bomo v tem tednu pripravili 350 zabojčkov, vanje zložili (tako na palec) 15000 kosov zelenjave in sadja in vsega ostalega. Kar se sliši veliko (in tudi je, ko to pakiramo in razvažamo), seveda pa še ni toliko, da bi spremenilo način, kako se v Sloveniji prehranjujemo (kar je naš, ne-čisto-ne-ambiciozen cilj).

Reklamacije Malce bi se zlagali, če bi rekli, da smo reklamacij vesel (ker kažejo, da nismo ravno popolni, tega pa ni nihče vesel, ne). A res je nujno, da nam sporočite, če karkoli v zabojčku ni bilo popolno. Le z vašo pomočjo bomo lahko nekoč popolni – zabojčkasti kaizen je še vedno naše vodilo.

Če pa ste prejeli račun v zabojčku, vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa (sklic je res pomemben, brez njega smo včasih čisto zmedeni, kateri račun je plačan). Bliže kot kdajkoli smo trajnikom, hurej, po načrtu že v aprilu.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396