Listek iz zabojčka 17 (2014)

Leto je naokoli, prihaja pomlad (kar je dobro), prihaja osvežen Dan odprtega zabojkčka (kar je dobro in o čemer več na drugi strani) in prihaja redni pregled certificiranja – kar je tudi dobro in prav, je pa vedno malce odveč, ta cel dan s kontrolorjem (a tega jim ne povejte).

Vsak, ki prideluje, predeluje ali prodaja ekološke pridelke, mora biti namreč pod nadzorom. S tem kontrolna organizacija (pri nas so tri) jamči, da res prodajamo le ekološko kot ekološko. Pri zabojčkarjih (in zadrugi) je kontrola preprosta, prodajamo le ekološko in pri nas do mešanja z neekološkim ne more priti. Lahko bi pa nalašč kupovali ne-ekološko in prodajali kot ekološko (torej, če prodamo 100 kg solate, smo jo morali vsaj toliko ali še malce več tudi kupiti od eko kmetov ali od drugega certificiranega trgovca), tako da se kontrolorji posvetijo predvsem temu.

Naša izkušnja je taka, da vsak, ki se predano ukvarja z ekološkim, s tem živi in počne le to, ta zelo verjetno ne bo lagal – vse vloženo delo, ves odnos in vso osebno dostojanstvo tvegati za nekaj tisoč evrov? Bolj previdni smo pri takih, ki ekološko jemljejo kot trenutno poslovni izziv in imajo v rokavu vse polno idej, kako do denarja. Mi tečemo na dolge proge. Mogoče sploh ne tečemo več, mogoče smo začeli že kar živeti na teh stezah.

Pečen brokoli. 1 kg brokolija, 4 stroki česna, 3 žlice oljčnega olja, 2 žlici drobno naribane lupinice pomaranče, sol in sveže mlet poper, sok polovice pomaranče

Brokoli razdelite na brstiče, operite in zrežite na rezine. Razdelite jih po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Česen olupite in ga zrežite na tanke rezine. Mešanico oljčnega olja, lupinice, soli in rezine česna prelijte po brokoliju. Približno 25 minut pecite na 180 stopinj (ventilatorska 160 stopinj). Pečen brokoli nakapajte s pomarančnim sokom in potresite s sveže mletim poprom.

Solata z brokolijem in mlado čebulo. Brokoli očistimo, osrednji del glavice pustimo cel. Steblo na tanko narežemo, liste operemo. Zavremo vodo in jo osolimo. Najprej damo vanjo narezano steblo, po 5 minutah dodamo liste in cvet; kuhamo še 5 minut. Odcedimo, ko se ohladi, polijemo z marinado kisa, oljčnega olja in popra. Posujemo z bolj grobo narezano mlado čebulo, mladim česnom in sesekljanim peteršiljem. Postavimo v hladilnik. Ko želimo jesti, samo dobro premešamo.

Brokoli s polento. Narežemo steblo, nalomimo cvet na drobne cvetke. Vse to popražimo na olju, dodamo česen, še malo pražimo, lahko začinimo z muškatnim oreškom. Vmešamo v kuhano polento, po želji dodamo še nariban sir (3 – 5 dag na osebo), pečemo, da se na polenti naredi rumena skorjica. Vsaj malo ohladimo in narežemo. (Če se nam mudi, pa jemo kar z žlico).

Tole pa ni za jest, niti ni dermatološko preverjeno, nič od tega, je pa zanimivo. Z nami je delila Petra, ki pravi takole:
100% eko deodorant, in po mojih izkušnjah je to edini eko deodorant, ki resnično deluje. Tu je pa še recept, če še kdo želi poizkusiti (edino opozorilo, izberite primerno eterično olje, da niste nanj alergični):

1/4 skodelice koruznega škroba, 1/4 skodelice sode bikarbone, 10-20 kapljic eteričnega olja (vonj po vaši želji – jaz najraje uporabljam limono ali pomarančo), 2+ žlici kokosovega olja ali karitejevega masla (lahko dodate tudi več).

Koruzni škrob in sodo bikarbono zmešajte v posodi in zmesi dodajte delno stopljeno kokosovo olje ali karitejevo maslo in eterično olje. Z nastalo zmesjo napolnite prazno posodico deodoranta in čez kak dan ali dva pričnite z uporabo. Priporočljiva je skromna uporaba, saj je zadeva izredno učinkovita že v majhnih količinah.“

Od kje je kaj v tem tednu:Studen, Obrije: endivija; Retar, Gozd Reka: čemaž, česen, koprive, mladi česen -zelenje, tržaški solatnik, repa; Kastelic, Mirna Peč: topaz; Miš, Gorjuša: Goldrush, Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared. Fras, Ankaran: endivija, verona radič.

Mraz nas stiska. Pri Studnovih je pozeba pobrala vse šparglje, tako da njihovih vsaj kakšnih 14 dni ne bo (dokler ne zrastejo novi iz globočin). So pa Rogljevi, na gorenjskem pozeba ni bila tako huda. Pojedli smo tudi že vso prvo solato iz prleških rastlinjakov, zdaj čakamo na svežo.

Jagode in češnje se debelijo in že dobivajo tudi barvo. Jagode od Kerina (Raka, Krško) in češnje (Reja, Goriška Brda) bodo v zabojčkih kar kmalu po praznikih – češnje mogoče že kar čisto takoj! To je vedno dober znak, prvo sadje prinese ne le preživetje, ampak tudi razkošje okusov (ker kot vsako leto smo se zelenih reči že malo preobjedli). (Nas pa vedno kar jezi, prej dolgo nič, potem pa češnje in jagode, hkrati…)

Dan odprtih vrat za male in velike. Rezervirajte si zadnji majski dan za Zeleni zabojček, dopoldne in popoldne (ali pa samo del dneva). Otrokom bo zabavno, odraslim pa tudi! Mi smo sicer zabavni, to drži, a tam bo tudi cel kup verjetno še bolj zanimivih aktivnosti za male in velike zabojčkarje. Če imate majhne otroke, ki opoldne spijo, pridite dopoldne, če se zgodaj popoldne zbudijo, pridite popoldne. Če nimate otrok, pridite zjutraj in ostanite do popoldneva, zanimivo bo!

31. maj – dan za zabojčkarje (naročamo tudi vreme – to vsekakor bo, če bo pa bolj slabo, bomo pa verjetno prestavili za en teden).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396