Listek iz zabojčka 21 (2014)

Kaj je redkvica? Je to to, kar poje večina, torej glavice (listje pa zavrže)? Je to tudi zelenje, ki ga lahko pojemo, če je sveže in zeleno (pa ga večina ne)? Je potem tisto, kar zavržemo, še redkvica ali je nepomembno, takorekoč le forma, ne vsebina? Je pomembna forma, vsebina, oboje? Kaj računamo? Ali šteje le uporabna vrednost zelenjave, ki jo kupite in jo mi prodajamo in zaračunamo? Je tako redkvica z uvelim listjem, ki je pa še popolno hrustljava, je taka redkvica vredna svoje polne cene, mogoče cene s popustom, je mogoče nič-vredna, ker je ni moč prodati v trgovini kot vse z-listi-sijoče-redkvice? Ali je špinača z luknjami (ki so brez teže, jasno, zato niso na računu) še špinača ali je to špinača-nevredna-prodaje in zato ni špinača?
Jasno nam pa je, da puhla redkvica ni vredna počenega groša, to pa vemo.
Kdo ve, kaj je torej redkvica in kaj je poštena cena za nepopolno redkvico (skoz in skoz nam hodi po glavi Koliko je jedan). Takorekoč zabojčkasta sholastika (ko bomo veliki, bomo imeli svojo fakulteto z moduli Lepe umetnosti, Sholastika, Dramatika, Logistika – s temeljnimi znanji zabojčkanja).
In ravno ta teden žal redkvic nismo dobili in jih zato ni v zabojčkih.

Špinača, meta z jogurtom v omaki
3 žlice olivnega olja, 1 manjša čebula, narezana na drobne koščke, 50 dag oprane in na drobno narezane špinače, 2 stroka strtega česna, pol žličke zdrobljene ali drobno narezane mete, sol in poper po okusu, 2 žlici narezanih in popečenih orehov (ali pa brez).
Olje segrejemo, dodamo čebulo in jo pražimo. Ne sme porjaveti. Dodamo špinačo in prevremo. V lončku zmešamo jogurt, česen, meto, sol in poper. Vmešamo v delno ohlajeno špinačo in vse skupaj ohladimo. Preden postrežemo, potresemo z narezanimi orehi. Špinača se prilega ribi na žaru, lahko pa je dodatek k hladnemu bifeju.
Emonski namaz I, vodilni okusi koprc, česen, kumare
Naribane in ožete kumare, koprc, česen, 500 g albuminske skute, 180 g kisle smetane, olivno olje, limona, poper, sol.
Emonski namaz II, vodilni okusi zelena, meta, datlji
2 žlici nasekljane mete, 10 datljev, žlica zelene, 500 slane albuminske skute, 100g sira (kot olimski), 180g kisle smetane, 1dcl jogurta, olivno olje, limonin sok, poper, sol.
V obeh primerih sestavine zmešamo v multipraktiku.
Po izboru občinstva na muzejski dan je zmagal namaz I, je bolj domačega okusa, II. pa je imela toliko bolj zagrizene navijače (a jih je bilo manj).

Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: solata, špinača, šparglji (drobna sorta), mladi česen. Rogelj, Kranj: šparglji (debeli). Retar, Gozd Reka: česen, koprive, mladi česen – zelenje, meta, regrat, špinača, meta. Trstenjak, Stročja vas: topaz. Purgaj, Cerkvenjak: demeter idared. Fras, Ankaran: mlada čebula. Kerin, Straža pri Raki: jagode. Romana Jarc, Zadobrova: sadike vseh sort. Avšič, Savlje: špinača. Štular, Dragonja (Agraria): kumare. Šlibar, Hotemaže: rdeča pesa, solata. Reja, Neblo: češnje.

Pretekli teden ni preteklost. Vsak ima dni, ki bi jih rad pozabil. Preteklega naš Nadoddelek za kakovost (mi iz Lepih umetnosti smo pa vedno veseli, če se kaj dogaja, vsaj dokler nas plačajo za pisanje – če je dobro, se hvalimo, če pa ni, pa posipamo s pepelom, včasih se pa tudi hvalimo, da se posipamo). Pretekli teden smo imeli težave z nekaj pridelki, s kakovostjo teh.
Zdi se, da po preteklem tednu ne bo več tako, kot je bilo. Trenutno mislimo, da bo večkrat kaj manjkalo, da bomo zavrnili slabše pridelke že pri dobavi. Če vi dobite slab pridelek, se vam mogoče zdi, da vam ga skušamo prodati, kljub temu, da je slab, da vam ga skušamo podtakniti. Da vi nikoli ne bi sami kupili česa takega (ali pa mož, ki rad hodi na tržnico, tako mislim). Vse to je mogoče res, mogoče pa ni (a če vam zdi, gotovo je), ključno je, da niste zadovoljni s kakovostjo in mogoče ne boste več naročili. In če ne boste naročili, ne bomo mogli prodati niti res najboljše zelenjave.

Gorenje in Zeleni zabojček. To terja svojo prvo stran, a to še pride (danes so pač tam sholastične redkvice, tako je odločil urednik). Torej veleveliko Gorenje se je odločilo, da bo poleg svojih boljših hladilnikov podarilo en spodobno velik Zeleni zabojček. Mi smo veseli, da je to poletna akcija, ko bo veliko domače zelenjave, vas pa ne toliko (ker boste šli na počitnice, imeli babice z vrtovi in svoje vrtove, same take strašne reči). In tako bomo lahko napolnili več zabojčkov, kar je dobro za kmete, za nas in za tiste, ki bodo dobili zabojčke!
Torej, če boste v tem času kupili hladilnik, se nam zdi koristno, da pretehtate, ali bi to bil Gorenjev (nam se zdi koristno, več dela za domače kraje, več denarja v teh krajih, več ljudi si lahko kupi kruh in tudi Zabojčke za zraven). Drži tudi, da prav hladilnike sestavljajo v Srbiji, a vseeno so to najbolj domači hladilniki.
Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev, ta je udobna in vedno bolj priljubljena.
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396