Listek iz zabojčka 22 (2014)

Spoznavamo meje naše kakovosti. Če ste pred leti imeli težave, ker so pridelki manjkali v zabojčkih, se to zdaj zgodi le še redko, tehnika je napredovala. Zdaj ne znamo več izboljšati kakovosti pridelkov, ki jih dobite. Še vedno se namreč prepogosto zgodi, da kakovost pridelkov, ki jih prejmete, ni taka, kot jo pričakujete (in to nas spravlja v silno depresijo, ni šala, vas pa v slabo voljo, to vemo). In čeprav smo vedno bolj pozorni in izkušeni pri sprejemu pridelkov, ali so taki, kot jih mi pričakujemo, in potem pri zlaganju zabojčkov, se še vedno zgodi, da rukola kar porumeni. Da jagode splesnijo. Da se nekomu zdi, da se šalimo na njegov račun, ker smo dali gnilo jabolko v zabojček. No, saj veste, da smo skrajno resni (no, ne vedno, a ko gre za kakovost, takrat pa smo), pa nič ne pomaga. Jabolko je gnilo pa konec. Tako komaj čakamo na hladilnico (če bo po načrtu, v juniju), v katero bomo po zlaganju zložili vse zabojčke, tako se bodo lepo ohladili (in v njih vsa zelenjava in vse) in potem še hladni prišli do vas. Upamo, da bo to pomagalo. Če pa ne bo, bomo pa pustili vse skupaj in šli na dopust (ali nekam pač, kjer nas bodo marali).
Jabolka gredo h koncu. Vse do dostave jih imamo v hladilniku, tudi vam priporočamo tako. Odslej ne bodo več v zabojčkih, le še po naročilu – tako dolgo v pomlad domačih še nikoli nismo imeli. V zabojčke prihajajo marelice in kmalu tudi breskve (teh je v Sloveniji tako malo, ekoloških, da brez sramu damo te izza meje).
Hitre testenine z blitvo. Blitva, paradižnik, česen, sol in poper. Blanširajte blitvo v malo vode. S cedilom poberite blitvo iz vode, dodajte vodo in v njej skuhajte testenine. Medtem v ponvi na hitro popražite česen, dodajte blitvo in narezan paradižnik ter pražite 5-7 minut. Vse pomešajte, dodajte malo belega vina ali limoninega soka. Hitro in okusno!
Pak choi lahko pripravite kot blitvo ali špinačo. Še boljši je, če ga le popražite v voku ali ponvi, ostane mu več blagega grenčičnega okusa. Precej precej vitamina C in A, nekaj kalcija in železa.
Dušen pak choi s sezamom. 50 g sezamovih semen, ščepec sladkorja, 1 strok česna, 3 žličke sojine omake, sezamovo ali oljčno olje, oljčno olje, 1 cm ingverjeve korenine, ščepec mletega čilija, 1 strok česna, 0,25 kg pak choi. Za omako v suhi ponvi pražimo sezamovo seme tako dolgo, da zadiši in rahlo spremeni barvo. Seme poka, zato med praženjem mešamo. Skupaj s sladkorjem, česnom in sojino omako sezam zdrobimo v sekljalniku v kašo. Dodamo sezamovega ali oljčnega olja. Ingverjevo korenino olupimo in naribamo. Česen sesekljamo, v voku segrejemo olje, dodamo ingver in česen. Pak choi prerežemo čez pol in dušimo nekaj minut. Preložimo na krožnike, prelijemo z omako postrežemo s krompirjem. [druzina.si]

Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: solata, blitva, šparglji (drobna sorta), mladi česen, nadzemna koleraba. Rogelj, Kranj: šparglji (debeli). Retar, Gozd Reka: blitva, česen, koprive, mladi česen – zelenje, meta, regrat, špinača, meta, rukola. Trstenjak, Stročja vas: topaz. Purgaj, Cerkvenjak: demeter idared. Fras, Ankaran: mlada čebula, blitva, mladi krompir. Kerin, Straža pri Raki: jagode. Romana Jarc, Zadobrova: sadike vseh sort. Štular, Dragonja; kumare. Šlibar, Tržič: rdeča pesa; Romana Rejc; Koštabona: pski; Dani Kovačič, Ljutomer: solata, blitva, mlada čebula, pak choi; Kersnik Aleš, Cerknica: kislo zelje, solata.
Jagoda ni enaka jagodi. Jagod je desetine sort, v Sloveniji smo s tem še prav posebej bogati. Odkar so jih vzgojili (nič prej kot v 17. stoletju v Franciji) so vrtne jagode naredili take sladke, take debele ali pa take, ki niso tako zelo sladke, a bolj primerne za prevoz. Da bi bile pa vse skupaj, tega pa še ne znajo. No, tudi naš Kerin ima več vrst jagod, in kot ste že sami verjetno ugotovili, so različne. Vse so dobre (zanič sort res ne bi sadil), nobena ni namenjena za prevoz, vse za pojesti in to čim prej. So pa različno občutljive za temperature, in to ne za dnevne, ampak višje nočne temperature naredijo jagodo sladko in jagodasto. Žal so tako nekatere manj sladke, kot si želimo. LERY: temnejša in bolj koničasta; zelo sladka; DELY: okrogla, srčasta oblika; sladka; dobrega okusa (teh ima največ), JOLY: temna, podolgovata (in tista, ki zdaj ni prav sladka, saj jo ponoči zebe); TECLA: pozna; sladek okus po gozdnih jagodah (teh pa še ni, pa bodo).
Pak choi, solata in Danijeva previdnost. Dani je bolj zadržan in svojih pridelkov nikoli ne oceni preoptimistično – tako se kar zgodi, da takole v torek pokliče pa pove, da ne bo 100, ampak vsaj 130 kg solate, pa pak choi ne le 10, ampak 30 kg. No, konec koncev ga le ni bilo toliko, na njivi je res velik, a masa majhna, tako da ga nismo mogli dati vsem, ki ste ga donaročili v torek.
Vsi bi zabojčkali in gajbičali. Kupovati zelenjavo in sadje, jo pakirati v škatle in gajbice se zdi sila mamljivo in dober zaslužek, brez velike investicije. Zato je takih podjetij in podjetnih, ki delajo (poleg vsega ostalega ali pa namesto ostalega) tudi to, že v Ljubljani res veliko (pa tudi drugje jih ne manjka). Mi tega nismo tako zelo veseli, ker se bo prej ko slej zgodilo, da bo kakšen izmed takih hote ali nevede prodajal eko/bio/domačo zelenjavo, ki ne bo taka in potem bo tudi v nas kdo izgubil zaupanje. To nas kar skrbi, priznamo.
Dan odprtih vrat 7. junija! Bo, pa če bo dež ali sonce. Če bo sonce, vas bo več, to nam je jasno, če bo pa dež, bomo imeli pa tak manjši piknik in se stiskali pod streho. Ampak že sodelujoči bodo tako zanimivi, da nočemo izgubiti te priložnosti, druženja z zanimivimi ljudmi, tako da Dan bo.
V soboto tekate in se družite v DM slogu? Tam bomo, na stojnici skupaj z Maticem, ki bo mešal smutije.
Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev, ta je udobna in vedno bolj priljubljena.
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396