Listek iz zabojčka 22 (2013)

Po dolgih temnih hodnikih Oddelka za lepe umetnosti (dolgi so zato, da sodelavci med hojo dobivajo navdih, temni pa zato, da ob tem ne gledajo naokoli), no, po teh kakršnihkoli hodnikih že tedne odmevajo Neil Young in prijatelji. Navdihujoče je poslušati nekoga, ki že skoraj 30 let prireja Farm Aid koncerte, s katerimi zberejo nekaj denarja, še bolj pomembno pa je, da osveščajo o pomembnosti lokalne pridelave hrane in družinskih kmetij (nekako takole, kupujte lokalno, če se le

da, ekološko, če ne gre, pa vsaj lokalno, najbolje pa domače in ekološko). (No, eni pridejo pa le poslušat dober koncert). Navdihujoče je poslušati živega // prav beden pa je občutek, ko sediš s samimi trupli (prosto po Ireni, hvala I. za ta strašen opis) ki predvsem vedo, zakaj se nekaj ne da, ne gre, ne bomo.

Vse kar bi radi povedali (pa nam kar ne gre), da bi tudi mi to počeli. Velike dogodke, velike zabojčke, puščali velike sledi. Da se nam vse to, kar počnemo zdaj, ne zdi še za nagrado za življenjsko delo. In da tudi zato tuhtamo, kako narediti ekološko hrano bolj dostopno, kako jo pripraviti, da jo boste lažje in več jedli, da bo vse skupaj res preprosto. In da bomo puščali večjo, bolj globoko sled, za nagrado. Aha, že je čas je za res dober recept, tja čez zakliče tekstopisec. Se zasliši iz kota Oddelka za uporabno uporabo zelenjave in sadja „ Ah, ta je dober, a ni sezonsko, presneto, bomo šli kar spat“. Ne ne, potiho kriči še budni listkopisec, dajte raje napisat nekaj o

Solati, zeleni solati
250 g zelene solate, solatni preliv: 2 stroka česna, 2 žlici olja, kis, žlička gorčice, sol, poper, 150 g paradižnikov, 50 g parmezana Solato opreremo in odcedimo, jo premešamo s solatnim prelivom, dodamo narezan paradižnik in potresemo s parmezanom, ki naj bo na tanko narezan. Potresemo z zelišči, če jih imamo (pski, drobnjak, zelenje mlade čebule) in jemo s kruhom (ali pa brez, če nam to prija).

Takole se spomnimo, ko ni več ni pametnega povedati, da pač ne povemo nič pametnega. In pustimo kar prazno. Takole.

 Od kje je kaj:Fras, Ankaran – bučke, kumare. Retar, Gozd Reka – blitva, koprive, solata, berivka; Studen, Obrije – česen, peteršilj. Krišelj, Hotemaže, solata, večina. Vrbnjak, Kuršinci, preostala solata, manjši del kumar. Majda Temnik – kalčki, Romana Jarc – mladi česen, začimbe. Avšič, Savlje, redkvice, mlada čebula.

 Kmet meseca
Veseli smo, da je zadruga, njen nabavni del, s pomočjo Martine (ki dela za zadrugo od aprila) pridobil tudi nekaj novih in velikih dobaviteljev (dobre hrane vedno manjka). Pri tem posebej izstopa Krišelj iz Hotemaž, ki nas v teh tednih preko zadruge zalaga z res fino solato.

Česen, ki je mlad
Lanskega česna je skoraj zmanjkalo, ostalo ga je le še nekaj malega. Zato tudi za naročila za navaden, ne mladi česen, dajemo tega, ki je mlajši, a se glavice že delajo.

Ameriške borovnice iz Prekmurja
Približuje se sezona ameriških (pa tudi gozdnih) borovnic Borovnice niso poceni, niti take konvencionalne. Če v domači pridelavi ameriških borovnic ni potrebno škropiti priti boleznim in škodljevcem, jih je v profitno naravnani potrebno (se že zdi tako, da ostane kaj profita), ker drugače vse te nadloge zmanjšajo pridelek in močno skrajšajo življensko dobo. In tako je v eko pridelavi konec koncev manj pridelka, kar se pozna tudi na ceni. (Zelo pozna na ceni.). Še pridejo.

Reklamacije
Reklamacije vedno so in kar vedno bodo, tako je naše delo. Vse, kar lahko naredimo, je prvovrstno učenje na njih, tako da jih bo vedno manj. Zato vas vedno zelo prisrčno prosimo, da nam sporočite, če je kaj narobe z zelenjavo ali sadjem in če je kar posebno (če so kakšne živalce na njih, recimo), da nam to še kar podrobno sporočite čimprej, ko to najdete. Tako se lahko pogovorimo s kmetom.

Ah, ko smo že tu, pri reklamacijah. Po kitajskem horoskopu je letos leto polžev. No, če pa ni, bi pa lahko bilo. Nadvse so navdušeni nad stalnim dežjem in povsod jih je polno. Še posebej tam, kjer je dobra hrana. Kdo bi jim zameril. Tako priporočamo, da solato dobro operete. Če je kaj manjka, naj vam bo v tolažbo, da so tiste luknje čisto zastonj. Če vam pa to ni v tolažbo, nam sporočite.

Neposredna bremenitev
Oddelek za matematiko malih števil (aka finance) je prav danes po enoletnem trudu sprožil prve tri slavnostne direktne bremenitve. Slava mu! Zdaj usklajujemo še nevknjižena (ne)plačila, tako da bomo lahko to izvedli za vse ostale, ki ste poslali pooblastila. Prav radi pohvalimo UniCredit, dobro podporo nudijo pri tem.

Čeprav vam gotovo ni dolgčas, obiščite nas (če vam pa je, pa sploh):

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396