Listek iz zabojčka 5 (2014)

Takih čustev ob prejemu zabojčka (kar je neke vrste zmaga za zabojčkarje) kot ob prejemu olimpijske medalje ne bomo nikoli vzbudili. Se zdi logično, medalja je le medalja.
Pa niti ni tako zelo. Medaljo prejme Vesna ali Teja (ali še kdo do četrtka), mi pa le nekaj nacionalnega ponosa (in če pogledamo od blizu, to niti ni tako zelo veliko).
Zabojček prejmete pa prav vi (ali pa Vesna, če ga naroči). Tako kot medalja je tudi zabojček delo mnogih – kmetov, zabojčkarjev, voznika, ki ga dostavi, da sploh ne omenjamo vseh iz Oddelka za lepe umetnosti (ki sicer nismo nujno potrebni zabojčkom, so pa zabojčki nam). Je pa tudi dobro, da ni tako silovitih čustev, saj bi zaradi odpovedi srca in podobnih težav hitro izgubili večino rednih naročnikov.
Mi si želimo, da boste tiho zapredli, ko boste jedli dobro zabojčkasto hrano. Brez presilovitih čustev – da boste še dolgo naša naročnica ali naročnik, iz tedna v teden, v času olimpijskih iger in tudi po njih.
Zelenje od brokolija vsako sezono zahteva uvod. Zelenja v trgovinah ne boste srečali, v zabojčkih pa vedno, kadar imamo domač brokoli in cvetačo. V zelenju je namreč približno 30 krat več vitamina A kot v cvetovih (ta razlika res bode v oči, v njem pa je tudi več ostalih vitaminov).
Brokolijevo zelenje kombinirajte z začimbami kot brokoli (skoraj vedno ga srečate s česnom), obnaša se pa podobno kot špinača (ali zelenje vseh drugih pridelkov), le bolj žilavo je, zato je koristno, da ga na drobno narežete.

Brokolijevo zelenje s testeninami
Zelenje na drobno narežemo. V vreli vodi ga kuhamo 5-6 minut, da postane voljno. Odcedimo. Na vročem olju na hitro popražimo česen, dodamo brokoli, premešamo. Dodamo kuhanim testeninam. Ob serviranju lahko dodamo sir ali pa tudi ne. Res dobro, res dobro!

Brokolijevo zelenje kot špinača
Blanširajte v vreli vodi, dodajte olje, sol in česen.

Ideja za sveže stisnjen sok
Stebelna zelena, zelenje od brokolija, peteršilj, jabolka.

Brokolijeva priloga
čebula, brokolijevo zelenje, česen Narežite čebulo in jo karamelizirajte na vročem olju. Medtem zvite liste brokolija prerežite po dolgem in nato nasekljajte – tako dobite primerno majhne koščke. Na rob ponve odrinite čebulo, dodajte brokolijevo zelenje ter pražite, dokler se začnejo mehčati. Nato dodajte pol skodelice vode ter pokrito dušite, da se popolnoma zmehča. Dodajte še česen, premešajte s čebulo in dodajte k glavni jedi.

 Osebna. Naš draga sodelavka in sodelavec sta povila ravno prav velikega sinčka. Zdaj ga boste previjala in take reči.  Čestititamo, čestitamo, čestitamo, juhu!

Od kje je kaj v tem tednu: Boris Fras je sicer na Biofachu, kot se predsedniku slovenskih ekoloških kmetov pritiče (če poenostavimo njegov naziv), a brokoli z njegovih njiv bo prišel v zabojčke (tako kaže zdaj – vsi naši dnevi so polni presenečenj). Kar blizu Frasovim njivam raste tudi motovilec, ta je v topli gredi od Štularja. In poleg Studnovega radiča je to to od sveže nabranih domačih dobrot. So pa zaloge še kar polne (ne drznemo si reči pestre, a lačni ne bi bili, kar je čisto zares najbolj pomembno): Studen, Obrije: drobni krompir, rep; Retar, Gozd Reka: koleraba, kifeljčar, črna redkev, krompir; Kastelic, Mirna Peč: jabolka opal in topaz; Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared. Štular (via zadruga Agraria): motovilec.

Njive brokolija. ZZ: „Boris, a bo šlo +100 kg brokolija?“ „Boris: seveda, kadarkoli, tudi +1000 kg. Imam ga štiri njive!“ Pretoplo je za ta čas, Borisa Frasa skrbi, da bo brokoli začel gniti. Zato ga bomo intenzivno jedli prihodnje tedne (po načrtu bi se pa zelenili z njim do konca aprila, no, ga bomo pa prej pojedli). Tudi zato je v tem tednu v abonentskem zabojčku namesto špinače tudi brokoli. Ker: Špinača. Če smo kdaj grdo govorili (ali pa le mislili) o brokoliju (hudo je občutljiv), kakijih (o mehkih prav posebej), hruškah (ki morajo biti ravno prav zrele), se vsem naštetim opravičujemo. Če želiš imeti špinačo v zabojčkih, svežo špinačo iz Italije (domače žal ni, glas ljudstva je pa jasno povedal, kaj želi), moraš to skoraj teden prej napovedati (vključno s količino, zato razumete, zakaj toliko bolj cenimo abonentske naročnike, špinače pač ne moreš skladiščiti). In potem je mogoče ne dobiš, tako je to. Danes (v torek ponoči) dobro kaže, da jo jutri zvečer ob 19h dobimo. Svežo (in retrogradni Merkur naj nam pri tem pomaga, to je čisto sveža zakletev).

Biofach je največji eko dogodek na svetu. Odkar je ekološko postalo posel kot vsak drug, so na njem proizvajalci, trgovci, preprodajalci kot na vsakem drugem sejmu. Trgovci z novci, takih brez novcev tam ne boste videli (mogoče so bili tam pred 20 leti).
Mi bi pa ostali majhni in prisrčni, pa ne vemo čisto zares, če je za take še prostor. Če te večji ali pa vsaj bolj agresivni ne pojedo (ali pa tvojih naročnikov, kar je v tem primeru isto).
Na spletu smo našteli 17 t.i. zabojčkov. Vsi so seveda domači in podpirajo domače kmete in vsi so zelo zdravi (in kot da ekološki ali pa integrirano-ekološki). In kmetje se hvalijo, da bodo tako iztrebili te nebodigatreba trgovce, in molčijo, če so tudi sami trgovci, in trgovci so tiho, da so trgovci in kaj počnejo. In eni so ekološki brez certifikatov in to nas kar pogreje (kar pozimi niti ni slabo!).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396.