O nevarnostih hrenovk, krofov in živil, ki jih v zabojčkih ni

Pozor, pozor, končno je uradno potrjeno: procesirana hrana povzroča bolezni! Roko na srce, nič pretresljivo novega: vsi vemo, da čokoladne ploščice, ocvrt sir in obrok, ki ga za pripravo le še pogrejete, ne prinašajo zdravja (pravzaprav se sprašujemo in čudimo, kako le lahko obstajajo in uspevajo v precej večjem obsegu kot Zeleni zabojčki in njim podobni).

O avtoimunskih boleznih in soli

Nedavna raziskava pa je sploh ovrgla vse dvome o škodljivosti takšne hrane. Raziskovalci z univerz v Nemčiji in ZDA so bili eni prvih, ki so procesirano hrano nedvomno povezali s porastom avtoimunskih bolezni. Avtoimunske, to so takšne bolezni, pri katerih imunski sistem napada telesu lastne celice, namesto da bi ga skrbeli tujki in potencialno nevarni vsiljivci iz okolja. Cel kup jih je, avtoimunskih bolezni: sladkorna bolezen tipa 2, multipla skleroza, revmatoidni artritis, Chronova bolezen, pa še bi se jih našlo (za cel konkreten seznam – https://www.aarda.org/research_display.php?ID=47).

V telesu živijo T celice, med njimi so tudi celice pomagalke, ki imunskemu sistemu pomagajo pri odzivu na stvari, ki bi nas lahko ogrožale. Te iste celice igrajo pomembno vlogo tudi pri razvoju avtoimunskih bolezni, kot pravijo ljudje, ki se s tem ukvarjajo, so za to še posebej odgovorne celice Th17. In da ne dolgovezimo: ob izpostavljenosti Th17 celic raztopini kuhinjske soli, takšne kot jo v presežkih najdemo prav v procesirani hrani, so se dotične celice začele obnašati zelo, hm, agresivno (če jim smemo takole pripisati človeške lastnosti). Pri miših, ki so uživale veliko količino procesirane soli v hrani, se je v živčnem sistemu povečala koncentracija Th17 celic, odgovornih za imunske odzive v obliki vnetij. Močno se jim je povečala tudi možnost, da razvijejo obliko živčne degenerativne bolezni, enake multipli sklerozi pri človeku. Po navedbah raziskave je bil vzrok v prekomernem vnosu procesirane soli, to je tista, ki nas gleda s polic vseh trgovin – rafinirana in jodirana, in te je v vseh že pripravljenih izdelkih res, res veliko. Že rezina kruha iz povprečnega trgovskega centra vsebuje toliko soli, da je naš priporočen dnevni vnos presežen.

O tropskih raziskavah

Če se je ta raziskava osredotočila na spornost velikih količin soli, pa procesirana hrana vsebuje še vse kaj drugega. Bogata je s procesiranimi sladkorji in nasičenimi maščobami, kar je po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vzrok, da njeno uživanje povzroča debelost in povečuje tveganje za razvoj srčnožilnih bolezni, po mnenju nekaterih pa uživanje procesiranih ogljikovih hidratov (sem spadajo tako beli sladkor kot bela moka) povzroča tudi rakava obolenja. Na primer po mnenju mehiške raziskave, v kateri je sodelovalo 1800 žensk. Tiste, katerih prehrano so v 57 odstotkih predstavljali procesirani izdelki, so imele za 220 odstotkov večjo možnost za razvoj raka na prsih kot tiste, katerih prehrana je temeljija na svežih živilih naravnega izvora (sadje in zelenjava, se ve). Z rakavimi obolenji je imela opraviti tudi raziskava s Havajev. Kljub obilici svežega tropskega sadja, ki se razdaja na rajskih plažah pod kokosovimi palmami, lahko tamkajšnji prebivalci staknejo tudi raka na trebušni slinavki. Sodeč po raziskavi s kar 67 odstotkov večjim tveganjem, če uživajo procesirane mesne izdelke.

O varnih, a nevarnih fosfatih

Z drugega konca sveta, iz kitajskega Seula, je leta 2008 prišla raziskava, v kateri so se spraševali, čemu nekateri dobijo pljučnega raka, čeprav ne kadijo (in nikoli niso)? Menda je razlog tudi v procesirani hrani. Velike količine anorganskih fosfatov naj bi spodbudile njegov razvoj, veliko pa jih vsebujejo prav procesirani izdelki. Anorganski fosfati se kot aditivi dodajajo v predelane mesne izdelke, pekovske izdelke, sire in mnoge pijače. Čeprav jih FDA (Food and Drug Administration) označuje kot »Generally Recognized As Safe«, se gospodje iz Seula (in tudi mnogi ameriški kolegi) z njimi ne bodo strinjali. Ocenjujejo, da se je na začetku devetdesetih povprečen dnevni vnos anorganskih fosfatov gibal okrog 470 mg, danes pa je dosegel 1000 mg. Predvsem količina je tista, ki naj bi pri razvoju rakavih obolenj (prav verjetno pa tudi drugih bolezni) igrala ključno vlogo, a hkrati je količina tista, ki jo lahko najlažje obvladujemo sami.

O rešitvah

Rešitev, ki vam jo ponuja Zeleni zabojček je manj trgovin in več zabojčkov, obstajajo pa tudi bolj znanstveno podprte rešitve. Na primer tista, ponujena na podlagi raziskave, tokrat s Harvarda. Pri pregledovanju in izpraševanju 80 000 žensk so se dokopali do zaključka: če procesirane ogljikove hidrate (beli kruh, pecivo, torte, piškote in kar je še takega) nadomestimo s polnovrednimi ogljikovimi hidrati (sadje, zelenjava in polnozrnate žitarice), maščobe pa pridobimo iz rastlinskih virov (avokado, oreščki in rastlinska olja), se nam možnost za razvoj srčnožilnih bolezni zniža za 30 odstotkov (zagotovo, če smo ženske, uradno še nepreverjeno, če smo moški). Raziskovalci poudarjajo, da njihov namen ni bil raziskovanje vpliva na telesno težo, pa vendar je ta prišla – bolje rečeno, odšla – kar sama od sebe.

 

O tem, kako se izgubi zdrava kmečka pamet in kako jo spet najti

V vsej množici raziskav, dognanj in učenih, pa prav nič domiselnih imen, se dobra stara kmečka pamet kar izgubi. Ne gre in ne gre ji v glavo, kako lahko celice v solni raztopini postanejo agresivne, kako lahko spojine z nezanimivim imenom veljajo za varne, če so nevarne in sploh je nič ne zanima preučevanje krvnih serumov mišk, ki so jim povzročili bolezen zato, da jo lahko zdravijo. Takrat priskoči na pomoč zabojček, poln neprocesirane hrane (ki mu je stara kmečka pamet zelo pri srcu), pri katerem ni treba razmišljati o tem, kaj dati v usta in kaj raje zavreči (sicer bo sladkorna bolezen, multipla skleroza, rak ali še kaj hujšega). Preprosto vzameš, morda vmes opereš in poješ.

 

 

 

http://www.naturalnews.com/033578_processed_foods_cancer.html (procesirana hrana in rak)

http://www.naturalnews.com/021039_refined_carbohydrates_processed_foods.html (procesirana hrana in krvožilne bolezni)

http://www.naturalnews.com/025201_cancer_lung_diet.html (pljučni rak)

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-12/ats-cfa122208.php (anorganski fosfati v procesirani hrani)

http://www.trueactivist.com/scientists-officially-link-processed-foods-to-autoimmune-disease/ (avtoimuske bolezni)