otroški jedilnik od 4. do 8. marca 2013

Pozdravljeni.

Tokrat malo razmišljanja ne temo zdrave otroške prehrane … Se kdaj srečate z vprašanjem kje je meja? Koliko piškotkov iz bele moke in rafiniranega sladkorja, koliko lizik, koliko bonbončkov je še OK za otrokovo zdravje? Kje je meja med tem, ko prosimo gostitelje, naj otroku ne ponujajo ‘cukrov’ in kdaj mejimo že na fanatike? Koliko nas je dolžna ali ne dolžna okolica upoštevati pri naši vzgoji, idejah, željah, ki se tičejo naših otrok? Kdaj otroku že škodimo s tem, ko mu ne dovolimo sladkorčkov na obisku, na praznovanju rojstnega dne .. Kam dolgoročno pelje ena in druga skrajnost? Kakšne odrasle bomo vzgojili? Uf … težka vprašanja. Moje mnenje in odgovore bom prihranila za drugič, do takrat bom pa vesela kakega komentarja na to temo …

Sabina

Jedilnik za ta teden:

ponedeljek
Z: smoothie (limona, banana, korenček, žlica medu)
M: koruzni zdrob z rozinami
K: pečena gomoljna zelena, korenček in krompir, puranji zrezek na    žaru
M: mandarina

torek
Z: avokado
M: ržen kruh z domačo marmelado, jogurt
K: dušeno kislo zelje s porom, ajdovi žganci
M: pomaranča

sreda
Z: smoothie (list blitve, rdeča pesa, pomaranča, banana)
M: pirin zdrob z naribanim jabolkom
K: sojina enolončnica s krompirjem in pastinakom
M: na palčke narezana korenček in pastinak

četrtek
Z: jabolčni sok, eko keksi z ovsenimi kosmiči
M: dan prej namočeni mandlji
K: ržene testenine z brokolijevo-česnovo omako, mešana solata (zelena, radič, motovilec)
M: grenivka

petek
Z: riževe kroglice*
M: mandarina
K: pečene polovičke krompirja, polnjene s kozjim sirom in       orehi, zelena solata z mešanimi kalčki
M: kakijevi krhlji

 

 

CHASKIN RECEPT TEDNA

 

riževe kroglice
(namesto riža lahko uporabimo tudi kakšno drugo žito: piro, rž, ječmen, …)

Potrebujemo:
– skodelico rjavega riža, ki ga namočimo dan prej
– maslo
– pol na drobno zrezane čebule ali pora (ali oboje)
– 2 na drobno naribana korenčka
– 1 jajce (ni pa nujno)
– zmleto bučno (sončnično, …) seme (ali navadne drobtine)

Priprava:

Riž oz. žito kuhamo v rahlo osoljeni vodi do mehkega in pustimo, da se ohladi.
Čebulo, por in korenček zelo na kratko podušimo na maslu. Pustimo, da se malo ohladi.
Zmešamo skupaj, dodamo sol in začimbe po okusu (jaz sem tokrat dodala ščep kumine, ščep kopra in ščepec kajenskega popra), zmočimo roke v mrzli vodi in iz mase oblikujemo kroglice.
Vsako kroglico povaljamo v zmletih bučnih semenih.
Kroglice postavljamo na pekač, obložen s peki papirjem in jih pečemo na 190 – 200*C 15 minut. Vzamemo pekač iz pečice, kroglice obrnemo okrog in jih pečemo še 15 minut na drugi strani.

Na koncu dobimo ven simpatične, zelo dišeče kroglice ali NLP-je (odvisno kako gosto maso smo pripravili), ki so primerne za zajtrk, malico ali prilogo pri kosilu. Naša tamala je bila nad njimi čisto navdušena 🙂
Dober tek!