Vsem malim in velikim zabojčkarjem lep pozdrav iz mini Varstva Chaska!
Tudi mi spadamo med tiste, ki vsak teden nestrpno pričakujejo Zeleni zabojček. Najprej ga s skupnimi močmi prebrskamo, spoznamo kakšno novo sadje ali zelenjavo, potem pa varuška Sabina pospravi pridelke v klet in v hladilnik, malčki pa tekmujejo, kdo bo hitreje zlezel v zabojček in kdo bo bolj porisal papir, s katerim je bila pokrita zelenjava. Presenečenja, ki smo jih našli v zabojčku pa nas še cel teden razveseljujejo – na krožniku.
V sodelovanju z Zelenim zabojčkom vam bomo vsak teden sporočali, kaj smo skuhali v preteklem tednu.
Pocrkljali vas bomo še s kakšnim receptom ali pa morda delili z vami simpatično prigodo iz našega varstva. Upamo, da se boste v naši družbi imeli lepo!
varuška Sabina
Jedilnik za ta teden:
ponedeljek
Z: ovseni kosmiči, kuhani na vodi
M: jabolčna čežana
K: kumarice v omaki, parjena pira, losos
M: domača skuta z banano
torek
Z: ajdovi napihnjenci z marelično kašo
M: sok iz korenčka in jabolka
K: kremna juha iz hokaido bučke; parjen korenček s čičeriko
M: skuta z lanenim oljem
sreda
Z: riževa kašica s sojinim mlekom
M: zelenjavni kolaček
K: pečene bučke, polnjene s skuto in tunino
M: krompirjevo – koprivna kremna juha
četrtek
Z: koruzna kašica z rozinami
M: kozji jogurt z amarantovimi napihnjenci
K: pečen piščanec, pečena zelenjava (koleraba, krompir, korenje)
M: jabolko
petek
Z: ajdova kaša s slivami
M: kozje mleko, prosene kroglice
K: lečina enolončnica z zeljem, korenčkom in paradižnikom
M: pirine prestice
CHASKIN RECEPT TEDNA
Pirine prestice (od 6 mesecev dalje, če vam pediater ni odsvetoval uporabe glutena, drugače pa od 1 leta dalje).
Sestavine:
- 150g bio polnozrnate pirine moke
- pol zavojčka (4g) suhega bio kvasa
- 70 ml tople vode
- 1 jedilno žlico olivnega olja
- ščepec soli (ni pa nujno)
- pol čajne žličke bio agavinega sirupa
Priprava: Vse sestavine zmešamo in zgnetemo v testo. V pokriti posodi vzhajamo na toplem mestu kakih 45 minut, da testo vidno naraste. (To je pa ravno dovolj časa za sprehod v bližnji park.) Ko se vrnemo iz sprehoda in si umijemo roke, na pomokani površini testo ponovno pregnetemo, razdelimo na več manjših kepic in z rokami razvaljamo v 10 cm dolge ‘kače’, debele približno pol centimetra. Oblikujemo v prestice ali kakšne druge simpatične oblike. Pečemo v pečici, segreti na 220*C okrog 7 minut. Ker niso vse pečice enake, je pametno malo preverjati kaj se dogaja s presticami, da se ne zažgejo preveč. Mi se kar posedemo okrog in imamo na sporedu 7 minutno risanko 😉 Potem pa še čisto malo počakamo in popihamo, da si ne spečemo prstkov in … dober tek!