Repin retaš po Zabojčkovo

Tole je različica z več vlakninami, testo smo zamesili iz polnozrnate pirine moke.Polnozrnatega testa ne bomo razvlekli tako na tanko kot bi lahko belo, bo pa vseeno dobro! Maščob je tudi malo manj kot v klasičnem retašu; v legiru imamo nekaj nemastne skute, kislo smetano pa je zamenjal jogurt. Repe nismo mučili s praženjem na olju, je samo ožeta. Tako dobro je bilo, da je naša štiriletnica vztrajala, da bi še tretji kos te sladice 🙂

Testo:

  • 400 g polnozrnate Slavičeve moke žlica olja, žlica kisa, sol

Nadev:

  • 1,5 kg repe
  • sol

Preliv (legir):

  • 3 jajca
  • 250 g skute (Pomurske mlekarne)
  • 250 g manj mastne pasirane skute
  • 2 dl jogurta
  • 1 dl olja

Zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo pol ure počivati. Olupimo repo, jo naribamo, nasolimo in premešamo. Vklopimo pečico na 200°C. Zmešamo preliv, iz repe stisnemo vodo, razvaljamo in raztegnemo testo. Premažemo ga z 2/3 preliva, potresemo z ožeto repo in zvijemo zavitek, po prekmursko retaš. Prihranjen preliv (legir po prekmursko) zlijemo po površini zavitka in hop v pečico! Dobre pol ure traja, da se malo zapeče.

Servirali smo ga še vročega. Z jogurtom. Tudi tisti košček, ki se je ohladil, je bil baje zelo dober 🙂