Tole je različica z več vlakninami, testo smo zamesili iz polnozrnate pirine moke.Polnozrnatega testa ne bomo razvlekli tako na tanko kot bi lahko belo, bo pa vseeno dobro! Maščob je tudi malo manj kot v klasičnem retašu; v legiru imamo nekaj nemastne skute, kislo smetano pa je zamenjal jogurt. Repe nismo mučili s praženjem na olju, je samo ožeta. Tako dobro je bilo, da je naša štiriletnica vztrajala, da bi še tretji kos te sladice 🙂
Testo:
- 400 g polnozrnate Slavičeve moke žlica olja, žlica kisa, sol
Nadev:
- 1,5 kg repe
- sol
Preliv (legir):
- 3 jajca
- 250 g skute (Pomurske mlekarne)
- 250 g manj mastne pasirane skute
- 2 dl jogurta
- 1 dl olja
Zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo pol ure počivati. Olupimo repo, jo naribamo, nasolimo in premešamo. Vklopimo pečico na 200°C. Zmešamo preliv, iz repe stisnemo vodo, razvaljamo in raztegnemo testo. Premažemo ga z 2/3 preliva, potresemo z ožeto repo in zvijemo zavitek, po prekmursko retaš. Prihranjen preliv (legir po prekmursko) zlijemo po površini zavitka in hop v pečico! Dobre pol ure traja, da se malo zapeče.
Servirali smo ga še vročega. Z jogurtom. Tudi tisti košček, ki se je ohladil, je bil baje zelo dober 🙂