Riž in tisto, kar raste pod snegom. Tisto je Xue li hong.

vir: saffrontrail.blogspot.com

objavil Zeleni zabojček dne 20. december 2010 ob 0:59

Sestavine:

  • 1 ½ skodelica hladnega kuhanega riža, razdrobljenega z vilicami
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • ½ jedilne žlice kumine
  • 4 nageljnove žbice
  • 1 srednje velika čebula, narezana
  • 1 korenček, narezan na palčke
  • ¼ skodelice narezanega zelenja mladih čebulic
  • ¼ čajne žličke kurkume
  • ¼ čajne žličke rdečega čilija (če nimate radi pikantnih jedi, količino zmanjšajte)
  • ¼ čajne žličke mešanice začimb garam masala
  • ½ čajne žličke soli
  • ¼ skodelice narezanega KAR RASTE POD SNEGOM

V voku segrejemo olje. V vročem olju popražimo kumino in klinčke.

Dodamo narezano čebulo, korenčkove palčke in zelenje mladih čebulic. Pražimo na majhnem ognju, dokler niso čebula in korenčki mehki in zelenjava ne uvene (3 minute).

Vmešamo začimbe in sol, dodamo KAR RASTE POD SNEGOM in riž. Dobro mešamo kakšno minuto, da se riž pregreje in da so sestavine dobro zmešane.

Postrežemo vroče z jogurtom in s sladkim vloženim mangom (tudi kakšno drugo vloženo sadje bo zanimivo).

Opomba:

Takole lahko okusno pripravimo ostanke riža. Namesto KAR RASTE POD SNEGOM lahko uporabimo vsako vrsto zelenjave, naprimer zeleni ohrovt, Brassica oleracea var. medullosa Thell (= collard greens), listje redkvic, da rižu dodamo malo grenkobe… 

Alexandra je izbrala recept, ki ga je prijazno prevedla gospa Alenka Dunja. Hvala obema!