Spremni listek 27. teden

Čisto zares, tako pod črto, je pa res najboljše, ko dobimo kakšen fin email ali pa klic ali pa dolg email. Lepo je dobiti pohvalen email, jasno, lagali bi, če bi rekli drugače. A tudi dolg ne-tako-pohvalni-ampak-malo-grajalni-malo-pohvalni email je lepo brati. Ker se kaj naučimo, pa še malo nas počohlja. In kam nam je jasno, da vam ni vseeno za naše delo. In lepo je dobiti zgodbe. Nekaj otrok, ki zdaj je skoraj vso zelenjavo, prej pa je niso. Pa nekaj zelo zares bolnih, ki tedensko popijejo veliko sočne zelenjave, ki je ni moč dobiti v trgovini (spomnite se na zelenje od pese). Kar jim pomaga, pravijo, pri premagovanju bolezni. Pa nekaj takih, ki so tako okusno zelenjavo jedli samo nekoč davno je tega pri babici. Pa nekaj takih, ki te listke berejo pa jim to polepša dan (in ne samo nam, ki jih pišemo). Pa vedno vsi tisti, ki ne pozabite vrniti ključa na Smrekarjevi in vedno, ampak res vedno že dve leti vzamete samo svoj zabojček, nič našega denarja ali drugega zabojčka. In vsi tisti sosedje in mimoidoči, ki so pri miru pustili 5000 in več zabojčkov, ki smo jih pustili pred vašimi vrati.

Tako reči se nam dogajajo, ki so mnogo več kot smo pričakovali od zabojčkanja, preden smo zložili prvi zabojček pred tremi leti.

Zeljna solata s kuskusom, korenčkom in kumino
1/2 kg zelja, 3 korenčki, česen, kumina, olivno olje, limonin sok, sol, poper, skodelica kuskusa

Očiščeno zelje in korenje naribamo na tanke trakce, dodamo strt česen. Zavremo kuskus in ga pustimo pet minut v vroči vodi, da se napoji s tekočino. Odcejenemu kuskusu primešamo kumino (da se v vroči vlagi malo razživi) in mešanico ohladimo na krožniku. Zmešamo vse sestavine in odlična osvežujoča jed je pripravljena. Če to ni edina jed v obroku in so drugi deli obroka že dovolj hranljivi, izpustimo kuskus.

Hitra solata: belo zelje v jabolčno cimetovi solati
glavica belega zelja, jabolko, olje, imonin sok, jabolčni kis (če želimo bolj kislo solato), noževa konica cimeta, kumina, sol, poper
Zelje narežemo na tanke rezance, dodamo naribamo jabolko, olje, kis in začimbe. Premešamo in pustimo, da se razvijejo okusi. (taka bolj zimski, ampak presenetljivo osvežilna).

Smoothie iz pese, korenja, pesinega in korenjevega perja, jabolk (in banane)
Ni kaj za dodati, vse skupaj v mešalnik, dodate vodo, da ni pregosto, dodate led, da je hladno. In je fino za osvežiti, pa še solato lahko izpustite pri kosilu. Samo da vas spomnimo, da je res preprosto.

Od kje je kaj
Fras –
bučke, koromač, marelice, ohrovt, cvetača, paradižnik kar tako, paradižnik češnjevec, paprika, stebelna zelena; Daniel Kovačič Ljutomer – kodrasti ohrovt, zelena šopki, rdeča pesa, mlada čebula, blitva; Romana Jarc, Horjul – mladi česen, kitajsko zelje, krompir; Retar, Gozd Reka – kifeljčar, bučke, zgodnje zelje, blitva; Silva Studen – solata, špinača; Urška Kersnik – korenje z zelenjem, mlado zelje, bučke; Andreja Kos – solata. Aleš Kersnik: solata, bob.
Iz Avstrije: jabolka. Iz Italije sadje, razen marelice, in korenje.

Poletni abonentski zabojčki
Ker smo veseli skupaj s kmeti, kadar prodajo vse, kar so v dogovoru z nami posadili in posejali, smo izumili Poletne zabojčke. Verjetno smo že vse povedali o njih, le to bi še poudarili, da cena enako kot pri ostalih zabojčkih ni pribita, ampak se spreminja glede velikost zelenjave in sadja – kot pribito pa drži račun. Poglejte svojega, kajti presenetil nas je odziv in ker vse skupaj vključuje nekaj ročnega dela, bi se lahko zgodilo, da nismo upoštevali popusta pri vašem zabojčku (če je cena okoli 10,5: 15 in 20 €, potem je vse v redu).

Razkošje na njivi in na mizi
Seznam našega cenika
je res dolg in res vse, razen korenja, je slovensko. Veseli smo, da so kmetje vzgojili tudi nekaj zelenjave, ki je prej niso v večjih količinah, kot je koromač ali stebelna zelena. Popestri zabojčke in jedilnike. Zelenjave si več res ne gre želeti, slovenskega ekološkega sadja pa še vedno manjka. Dovolj je marelic (in kmalu tudi jabolk), a ostalega zgodnjega sadja ni. Žal je pri tem tako, da se nič ne more spremeniti v enem letu (in tudi v treh bolj malo).

Tudi zabojčkarji imamo počitnice
2. in 9. avgusta
bomo počitnikovali. Še daleč, samo tako, v vednost.
Poletno počitniško ležerno pisanje iz ravno takih možganov.