Prispevki

 On

Spremni listek 31. teden

Kumari odrežeš konico in z odrezano konico krožno podrgneš ob kumaro (malo v smeri urinega kazalca in malo obratno, mogoče nujno v tem vrstnem redu) in nato ponoviš postopek še na drugem koncu kumare. Ob tem izgovarjaš grenkobežne besede: kumara, kumara, nož prihaja, grenkoba odhaja, grrrr rrR. *
Ne vemo sicer zakaj, vendar stvar po pričevanjih (naslov pričevalk v globokem zaklenjenem predalu sejne sobe Oddelka za večjo in večjo uporabno vrednost hrane) deluje. Odkar to delajo, niso naletele na grenke kumare. Tudi v zabojčku ne, to šteje. Če pa bo po tem še vedno grenka, ste jo mogoče sami začarali z napačno vihtečim nožem ali pa, to je še bolj mogoče, zaklinjevalec z napačno artikulacijo sodih samoglasnikov (pogosta napaka, pravijo tisti, ki se na to spoznajo). Tako, da če bodo kumare grenke po tem čaranju, garancija na kakovost ne velja! (Kavelj 22 pa tiči v tem koncu kumare, da morate kumari to narediti
prej, preden jo poskusite, potem to ne deluje več).
Poleti imamo več časa. Takole

Polnjeni paradižniki s kuskusom
(vir: Kulinarika.net)
140 g kuskusa, 280 ml juhe,manjša čebula, strok česna, žlica olivnega olja, 50 g zelenih oliv, 8 paradižnikov, sol, poper, bazilika

V zelenjavno jušno osnovo stresemo kus kus, pokrijemo in počakamo, da se napoji. Sekljamo čebulo in česen ter ju prepražimo na olivnem olju, da porumenita. Dodamo jima kuskus, ki se je napojil jušne osnove in rahlo prepražimo, nato dodamo na manjše koščke narezane olive. Solimo in popramo po okusu, premešamo in ugasnemo grelnik. Paradižnike izdolbemo (prihranimo pokrove) in jih napolnimo s kuskusovo maso. Izdolbeno meso lahko uporabimo na dnu pekača, začinimo ga s sesekljano baziliko in soljo, še prej pa pekač namastimo z olivnim oljem. Na paradižnikovo maso položimo polnjene paradižnike, pokapamo jih z olivnim oljem in pokrijemo jih s prihranjenimi pokrovi. Pečemo 15 minut v pečici, ki smo jo prej segreli na 200 stopinj
.

Lubenica, paradižnik, da kisa in olja ne omenjamo
V skledi zmešamo lubenico in ¾ kg paradižnikov, oboje narezana na kocke. Potresemo s sladkorjem in soljo, premešamo. Pustimo vnemar 15 min. Dodamo narezano rdečo čebulo, okisamo in naoljimo. Ohladimo, kakšni dve uri v hladilniku, lahko okrasimo z listi zelene solate. Prepričamo prisotne in pojemo!

Od kje je kaj
Fras –
bučke, koromač, kumare, jajčevec, ohrovt, paradižniki, paprike, stebelna zelena, feferoni; Romana Jarc, Horjul – solata, rdeča pesa in korenje z zelenjem, česen ; Retar, Gozd Reka – čebula, kifeljčar,; Silva Studen – zelena, krompir, koromač, špinača; Aleš Kersnik, Cerknica, stročji solata, majski srebrnjak (to je čebula). Iz Italije sadje, razen lubenic in dela melon. Upamo, da bo z domačim sadjem v avgustu že bolje (čeprav ga je zimska pozeba močno zredčila).

Poletno dogajanje
Špinača ni zrasla po pričakovanjih. Ob času pisanja še ne vemo, ali bo bolje vsem zmanjšati količine ali jo razdeliti
prvi pride, prvi melje (ali pa ubrati tretjo pot, večna dilema).
Ker smo imeli težave s pecljato in hitro-čudno-venelo blitvo, jo v tem tednu niste našli v zabojčkih (razen če jo niste posebej naročili), kar nekaj jo je ostalo na njivi. Upamo, da se bo izbrana spodobno obnašala!
Lubenice seveda rastejo bolj predvidljivo kot špinača, a smo bili zabojčkarji nekoliko bolj nepredvidljivi in smo jih naročili za manjši tovornjak. Tako je Fras za zabojčke pripravil tudi melone, za v po meri zabojčke pa jih bi moralo biti dovolj. Najbolj smo veseli, če smo kot kobilice, za nami le gola zemlja (in nič neprodane zelenjave, ki žalosti kmeta)!

Še dobro, da smo opremljeni s protigrenkobnim receptom. Burja piha in bolj kot vsaka vročina odpihne vso vlago, tudi kumaram (in privabi grenkobo). Upamo na najboljše.

 * Malo priznanje, za velike zabojčkarje
(Priznamo, tisti del o čudežnih besedah smo zaradi umetniškega vtisa dodali, če imate pa kakšnega malega zabojčkarja okrog, bo to super družinsko početje, starši vihtijo nož, otroci zaklinjajo grenkobo, zbrani okoli kumar). Hvala Romani , zelo smo se zabavali ob pisanju, priznamo, takole tik pred počitnicami!

Še zadnja priložnost za naročilo do petka do 14h
Dostavljamo še v ponedeljek, 30. julija. Če vas zamika še kakšno sadje ali zelenjava, lahko naročite še v petek do 14h, čeprav ponedeljka ne boste imeli na koledarju spletne strani. Izberite 16. avgust in pripeljemo že 30. julija dopoldne.