Spremni listek 37

Saj verjetno ste opazili, da za zabojčki, Predsednikom Nagradne igre, oddelkom za splošno uporabnost zelenjave, Divizijo za splošni in vsebinski marketing in tudi malim oddelkom za prodajo stojijo ljudje. Pravzaprav nas je čisto malo (tega ob trušču, ki ga zganjamo, gotovo niste opazili). In verjetno ste opazili, da nam je fino kar počnemo, da se ob tem kar precej časa zabavamo. Ker smo priučeni v vsem, kar počnemo kot zabojčkarji, počnemo to tako nekako, kot bi si mi želeli, da bi nekdo drug nam počel. Saj ni nič zahtevnega. Da smo prijazni, to je res osnovno. In da delamo še kar dobre zabojčke, včasih malo boljše, čimbolj redko malo slabše. In če naredimo take, se zgodi, da se res na debelo posujemo s pepelom in takoj nato strkamo prah s sebe in popravimo napako. Vse to ste verjetno opazili.
In res je tudi, da smo veliko ljudem všeč. (Saj smo res vsi lepi in prijazni, to drži od prvega do zadnjega zabojčkarja.) Je pa tudi tako, da to sicer veliko šteje, ampak če nihče ne kupi zabojčkov, to čisto nič nič ne pomaga. Veliko prav finih podjetij je izginilo, preden smo kupili njihove res izvrstne izdelke.
Danes smo malce otožni, ampak včasih je pač tako v življenju, tudi zabojčkastem. Pravzaprav bi radi le povedali, da je vse skupaj prav resno. Se pa res trudimo, da bi take listke še dolgo pisali. Ker imamo najlepše naročnike (ah, tole smo ukradli, ampak ni šlo drugače, večina vas pač živi v najlepšem mestu in tudi iz oddelka za marketing so nam sporočili, da ta misel ne bo kvarno vplivala na znamko, to je res pomembno).
Koruza s porom
30 dag koruznih zrn, 30 dag pora, 1 jogurt, sol, poper, 2 stroka česna, muškatni orešek, 2 žlici olja, limonin sok. Por očistimo in narežemo na kolobarje. Primešamo odcejena koruzna zrna, sesekljan česen, jogurt in druge začimbe. Premešamo in ponudimo s črnim kruhom.
Patišon bučah
(poljudno tudi NLP buče) so buče kot buče, blagega okusa, uporabne za omake, juhe, cvrtje, zavitke, kompote. Če so dovolj mlade, jih porabite lahko kar cele, če jih kmet pusti dolgo na njivi, da dozorijo, se nadnjo spravite s priročno motorno žago.
Od kje je kaj
Fras, Ankaran –
bučke, kumare, nashi, paradižniki, paprike, feferoni, lubenice Romana Jarc, Horjul – bučke, paprika; Retar, Gozd Reka – čebula, bučke velike, blitva, kifeljčar, koruza; Silva Studen, Obrije – kumare, krompir, česen, solata, korenje, por; Urška Kersnik, Lukovica – cikorija, rumeno korenje, zelena paprika, ; Kastelic – jabolka Sansa; Dani Kovačič, Ljutomer: buča muškatna in patišon, paradižnik, rdeča pesa, zelje, čebula; Danijel Mivšek, Izola: belo grozdje, Kmetija Ceglar, kurtovska kapija, te še dolgo ne bo zmanjkalo, patišon. Purgaj: jabolka Gala.
Ko tole pišemo, še ni čisto jasno, koliko bo ostalo domače solate, ko se jo očisti. Ampak zelo verjetno bomo morali kakšnih 25% dodati italijanske, žal so posledice suše še vidne in listnate zelenjave (razen blitve) še primanjkuje.

Pisma bralcev // Pozdravljeni, redkokdaj ( beri skoraj nikoli) narocim pri vas zabojcek, ker sam nabavljam zelenjavo kar pri enem kmetu, ker pac grem tja ko kaj rabim…redno pa prebiram vase zabavne mejle in vas mojim lenim prijeteljem tudi priporocam..:).. zelo cenim vas trud, ki ima v bistvu eno samo dobrohotje, da bi Slovenci pac zdravo jedli, zato se mi tudi ne zdi smiselno da se opravicujete, ce blitva oveni po enem dnevu.. to je kvecjemu samo znak, da je blitva naravna, sicer naj gredo po njo v spar, bo ostala dlje lepa.. …kar se pa entropije tice, bom povedal po domace (brez zamere), ce po dobri blitvi zdravo prdnes, zal entropija se vedno narasca…:)lep pozdrav, zelim vam in zabojckarjem se naprej vse najboljse… mihael // (iz Oddelka za prodajo so takoj nadvse dobrohotno sprožili vključitev Listkov iz zabojčka in svežih Novic v sistem Piano).
Stročji fižol je šel h koncu, če boste med svojimi stroki našli tudi kakšnega zrnatega, tudi tak je čisto dober skuhan. Koruzo je dež obudil, pa tudi skoraj vse ostalo, tako da še lahko pričakujemo dolgo bogato jesen (če bomo že insolventni, bomo imeli vsaj za jesti).

Naš račun je 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana) Sklic je SI00 številka računa (npr. SI00 1059).
www.zeleni–zabojcek.si / F
acebook / Twitter / 051 499 396