Prispevki

 On

Spremni listič, 23. teden

Najhujši so tedni, ko se nenadoma ohladi. Ali ko začne deževati iz dneva v dan. Ko se ohladi, pa potem dežuje in potem res močno sonce sije. Cel kup je kombinacij, ki popestrijo (iskreno, otežijo) življenje povprečnega zabojčkarja. Tedaj se zelenjava čisto nepredvidljivo obnaša.  No, v tem tednu  imamo čisto običajno pomladansko deževje z ne-preveč-drastično ohladitvijo in že so telefoni pa emaili začeli peti. Začelo se je v nedeljo. Tako piše Tone Vrbnjakov (res čisto dobesedno): Pozdravljeni ! V petek sva se pogovarjala za kumare… Ampak vas moram razočarati in odpovedati naročeno , kajti kumar še ni. Nekako ne rastejo . Imamo eno drugo ekološko sorto pa jih je zelo malo pa nikamor ne zrastejo. Tako da bo treba še malo počakati. No, smo rekli, hmm. To je bil šele uvod. Ker je povedal Marko Reja, da je češenj bolj kot ne konec, smo rekli, aha, bomo pa jagode jedli, ne bo nam hudega. No, pa takole pa piše Zvonka, ki naj bi jagode pripeljali:  Lepo, da pričakujete večje naročilo, ampak je  pri nas situacija sledeča.  Pobiranje se je že nekoliko zmanjšalo in umirilo. …. Zato vam takšnega naročila ne morem zagotoviti…. Pa smo rekli hmm hmm. Vmes smo našli skoraj ljubljanske eko češnje, pa pove Ana, ki  naj bi jih nabrala, da jih vse dež pobral in da ima drugo eko kmetico, ki pa jih ima. Pa smo rekli, super! No, pa jih ta druga kmetica ni imela prav veliko. Pa smo rekli, hmm hmm, postaja napeto. Pa je vmes Marko Reja pisal in nas rešil: Zaradi spleta okoliščin – po eni strani dobrih, po drugi slabih – sem pravkar izvedel/ugotovil, da je češenj še vedno dovolj za prodajo. Vem, da je to zate verjetno prepozno, a te vseeno obveščam. Ojej, smo rekli, res pester teden. (da niti ne omenjamo pogovorov o cenejši solati, koliko je lahko cenejša pa koliko jo je po tej ceni pa… res pestro!). Kako je šlo? Ostanite z nami  – po receptu!

Ne glede na vreme, bučke prihajajo in ostale bodo z nami! V tem tednu še italijanske, v prihodnjem, kot obljublja Vrbnjak, njegove (pa tudi avstrijske, tudi te so zastale v rasti)!

250 g čičerike , 250 g mladih bučk , stisnjen česen, sok ene limone, malo kisa, oljčno olje, žlička medu, sol in poper, nekaj žličk začimbne paste (glej spodaj)

začimbna pasta: po  1 žličko mletega čilija, sušene sladke paprike, mletega popra, cimeta, mlete kumine, zrno stisnjenega česna, 2 žlici limoninega soka in 1 dl olivnega olja

Začimbe popražite na olju, da se razvijejo okusi, pasti dodajte limonin sok. Začimbno mešanico shranite v hladilniku, odlična je z zelenjavo. Če uporabite vso hkrati, vam bo najbrž žal. Čičeriko skuhajte do mehkega, bučke pa a) surove narežite na tankcene trakove ali b) narežite na koščke in blanširajte. Vse sestavine premešamo, solato lahko jemo takoj ali pa ohlajeno.

Odkod je kaj

češnje – Reja (Goriška Brda), jagode – Retar (Gozd Reka), tatsoi – Kovačič (Ljutomer), solata – Studen (Ljubljana), Kovačič, Kersnik (Lukovica), kolerabice – Studen, zgodnje zelje, redkvice, por, krompir – Fink (Spodnja Štajerska), Achleitner (Zgornja  avstrijska Štajerska), zelišča v lončkih, zelišča, koprive, mladi česen – Romana Jarc (Horjul), mlada čebula Adamah (Spodnja Štajerska), dolge kumare, Bubenicek (Spodnja Štajerska), jabolka Gala – avstrijska Štajerska, jabolka Idared – kumare, bučke, paradižnik – Italija.  Vašega ni na seznamu? Verjetno iz Italije, točno posest izvemo naknadno in je zato ne moremo uvrstiti na listek (lahko pa nas vedno vprašate).

Jagode, češnje, jabolka

Takole smo potem rešili: jagod ni dovolj za vse zabojčke (kot smo načrtovali), Retarjevi so jih imeli dovolj ravno za vaša dodatna naročila in sadne zabojčke. V sredo zjutraj smo izvedeli, da tudi češenj ne bo dovolj, da bi nadomestile jagode. Dež jih je pobral in so razpokale… Tako smo konec koncev pristali na čisto zadnjih letos  idared jabolkih v dopolnjenih in milih zabojčkih (smo že verjeli, da jih Drago Purgaj nima več, še dobro, da jih je imel). Hudo nam je žal, ampak narava je močnejša (kako žal je šele kmetom, ko jim dež takole mimogrede pobere nekaj sto evrov…).

Solatni zabojčki

Lepo ste jih sprejeli in ostali bodo z nami, dokler bodo še tako silni solatni presežki.

Nas čisto prvi izdelek – jabolčna moka

Priznamo, neproporcialno velikosti izdelka smo ponosni nanj. Malo, ker je na našem zelniku zrasla ideja (no, na spletu se seveda tudi najde), pa zato, ker ima čisto pravo nalepko pa eko logotip na njej pa vse, kar spodoben izdelek rabi (seveda tudi to, da nam  pa ta jabolčna moka nam je dobro, čakamo prve odzive naročnic).

O EHEC

Hudo se nam zdi, da so prenagljene in neargumentirane obsodbe otežile življenje mnogim kmetom. Tudi pri zabojčkih smo opazili nekoliko manj naročil, previdnost je le mati modrosti, ne. Kot vedno, se z zdravo pametjo trudimo, da je vsa zelenjava od poznanih kmetov (povsod se ne da vnaprej vedeti) in da je čimbolj lokalna.

Plačila

Naš račun je še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana) Sklic najdete na računu pa tudi na potrdilnem emailu. Oba sta pravilna, kateregakoli vzamete (sta pa različna). Plačate z BN02, ne s posebno položnico.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396