Prispevki

 On

Spremni listič, 26. teden

Včasih pozabimo povedati, ampak tokrat pa ne bomo: vedno, prav vedno smo iskreno veseli vašega naročila.  Ker konec  koncev lahko smo še tako prijazni, brez vas je vse zaman. Radi bi se šli tak enostaven posel, ki pa bi veselil vas, kmete in nas. Zdi se nam, da je tak posel, tako življenje, čisto na dosegu roke, pa se kar pogosto zalotimo, kako dirjamo od dneva do dneva, urejamo administracijo (za katero se nam ne zdi, da je nepotrebna, je je pa kar veliko), razmišljamo o podrobnostih, ki nam lahko uničijo naše zabojčke, malenkostno vse skupaj. Tedaj je najbolje, da stopimo korak nazaj, preberemo kakšen vaš email pa ugotovimo, da se že gremo tak prijeten posel. Še najbolje pri vsem skupaj je ravno to, da imamo res prisrčne in dobrovoljne naročnice in naročnike. To nas čisto zares osrečuje.  In kadar se dobro počutimo, imamo res dobre predloge, kot je recimo ta, ki bi povečal prehransko neodvisnost Slovenije, povečal  prodaja domače zelenjave, zmanjšal uvoz. Vse z enim samim vladnim dekretom: Premaknimo poletne počitnice, še vedno jim lahko rečemo poletne (otroci jih imajo radi), na februar, marec pa še malo aprila.  Tedaj ni nobene luštne zelenjave, vse je mokro, še kar mrzlo in nič prijetno ni delo na polju. Vsi si jo pa želimo, zato jo neznanske količine uvozimo izpod toplih nizozemskih steklenjakov in že kar toplih južnih krajev.  Kar je seveda drago, nič ekološko in nič okusno.  Nasprotno pa je poleti ogromno vsakovrstne zelenjave, fine, kar sama raste, včasih celo prehitro (recimo Urškine bučke).  Vsega je preveč, a jedcev ni, saj ti hodijo na poletne počitnice na morje.  Ob spremenjenih počitnicah bi spomladi zelenjava v miru rastla, ljudje bi jo jedli na morju, kjer že raste ob takem času, ko bi se pa vrnili, bi je pa bilo več kot dovolj za vse. (pa imamo točko našega volilnega programa).

V tednu, ko smo v zabojčke zložili Urškine bučke, bi bilo vse ostalo nesmiselno:

Marinirane bučke v solati

pol kg mladih bučk, sok ene limone, lahko tudi malo naribane lupinice

2 stroka česna, olivno olje ol in poper, sveža bazilika ali svež peteršilj (tu se veselite vsi tisti, ki ste naročili zelišča v lončkih)

Bučke narežemo zelo na tanko (tako kot na zastrašujoče ostrem ribežnu, mandolina mu rečemo) in jih pomešamo z limono, soljo, poprom, česnom. V hladilniku naj se dobro pokrite marinirajo nekaj ur. Sveže nasekljano baziliko ali peteršilj jim primešamo, tik preden jih postrežemo.

Od kod so naši zabojčki

Torej imamo zabojček do Urške Kersnikove (bučke velikanske, peteršilj, zelje), od Retarjevih kifeljčar in korenje, od Kersnika iz Cerknice mehko solato za v solatne zabojčke, kolerabo in mlado čebulo; ribez je od Bregarja (isto kot tsampa), krompir in solata kar tako pa je od Studnovih. Černelič nam je pripeljal papriko in kumare. Vse to je z ekološkim certifikatom. V preusmeritvi, torej v triletnem prehodnem obdobju, ko je kmetovanje že ekološko, pa še kmet še vedno ne dobi certifikata, saj bi načeloma zemlja še lahko bila onesnažena, je Vrbnjak, ki ima v tem tednu bučke pa blitvo.

O certificiranju

Nam se zdi pomembno, da vam takole (pa še na druge načine) povemo, kakšno zelenjavo in sadje jeste, kje raste in pri kom. Ker pa smo certificirani, je pomembno, da sledimo vsem predpisom. Ti so do kmetov strogi. Vsako leto znova mora povedati vnaprej, kaj bo sadil, približno koliko pridelka bo imel, vse to. Vrste pridelkov napišejo tudi na certifikat, tako da so ekološki sami ti in samo take smemo dajati v zabojčke (torej ekološki kmet ne sme prodajati kar vse zelenjave po vrsti, ampak samo to, ki piše na certifikatu in če vzgoji blitvo poleg špinače, a te ni na certifikatu, ne, to pa potem ni ekološko, formalno). Recimo Retarjevi imajo na polju čebulo posejano, poleg korenja, in ker čebula ni na seznamu (pozimi se niso nanjo spomnili), je ne morejo prodati zabojčkarjem. Avstrijci imajo to precej poenostavljeno: na certifikatu piše sadje in zelenjava, to je to.

Ni hec, tole certificiranje, nas precej omejujejo, vam pa daje dodatno varnost, to pa res.

Solato smo pojedli, prihajajo paradižniki

Taki domači, z vseh koncev Slovenije se napovedujejo. Malo solate bo še, pa ne več veliko. V juliju bodo prva domača jabolka, iščemo hruške julijske lepotice, ki so že, pa jih ekoloških še nismo našli (žalostni).  Pa fige, ki se jih bojimo, saj so občutljive kot fige. Pa potem bo že skoraj jesen. Vmes pa še

počitnice v prvi polovici avgusta

No, to je to, počitnice bodo v prvi polovici avgusta. Nobenih zabojčkov (mogoče pa kaj drugega).

Naš račun še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana) Sklic najdete na računu pa tudi na potrdilnem emailu. Oba sta pravilna, kateregakoli vzamete (sta pa različna).

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396

V:

Od 1. do 15. avgusta smo na počitnicah!

Naročite lahko seveda tudi v tem času, veseli bomo, a vaš zabojček bomo dostavili 15. avgustu.

V tem času smo tudi izklopili telefone, takokoreč smo nedosegljivi.

Potem pa se spet vidimo prav vsak teden, tja do božiča.

vaši zabojčkarji