Če ne jeste kot povprečen, lahko pojeste preveč pestidov

Če ne jeste ekološko, jejte vse in po pravilniku

Tole je en tak dolgočasen sestavek, ki je pa vreden, da ga preberete (in tako, da ga zapišemo). Še posebej ga preberite, če te ekološke novičke le berete, jeste pa ne-ekološko.
Čisto na kratko, nauk je – varno je jesti tako kot povprečen Nemec, tako ne boste pojedli preveč pesticidov.
Če pa ljubite zelenjavo ali sadje in ga pojeste več kot povprečen Nemec, gorje vam, mogoče boste pojedli tudi preveč pesticidov. Še posebno to velja, če imate radi sadje ali zelenjavo, ki se jo poje manj, recimo grah. (Nemca omenjamo zato, ker Slovenci nimamo izračunane svoje tipične diete).

Ko je potrebno več pesticida
V letu 2010 je BASF prosil EFSA (EU agencijo za varno hrano), da dvigne dovoljeno vrednost manzozeba z 0,01 na 0,02, ker bi ga radi začeli prodajati v Franciji, pa tako nizka doza, kot je dovoljena, ne zaleže,  kadar se kmetuje v skladu z dobro prakso (GAP).

Če se ne poje veliko, je lahko bolj polno pesticidov
Tako so leta 2010 podvojili dovoljeno vrednost ene izmed učinkovin (manzozeb) v grahu – glavni argument je bil, prevedeno v navaden jezik, da se graha poje tako malo, da tudi podvojena vrednost ne bo bistveno povečala vnos tega pesticida v povprečnega jedca.
Cel dokument na strani Evropske agencije za varno hrano, jedilnika povprečnega Nemca (ali kogarkoli drugega) pa na spletu žal nismo našli.
povprecen_jedilnikZa ilustracijo smo si izmislili primer za zgoraj omenjeni grah: povprečen jedec grah bi pojedel 1,25 mg pesticda na leto, nezmeren jedec graha pa kar enkrat več (v tem izmišljenem primeru) in če postavimo mejo na 2 mg, bi bil povprečen jedec daleč pod njo, graholjub pa nad njo. Če pa se vam s tabelo ne da ukvarjati, pa nič hudega, itak je le za ilustracijo in namišljena. Le ekološko jejte.