Listek iz zabojčka 21 (2013)

Takole se Oddelek za lepe umetnosti v poznih urah zaletava s tipkovnico v zid, prazen list. Naročeno mu je bilo, da mora nujno kaj pametnega napisati o konkurenci, ker ta trka na vrata. Kako o konkurenci, kaj pametnega, kakšna vrata? O njej se vendar ne piše ne pametnega ne česarkoli, to naj počne kar sama!
No, nekaj malega lahko napišemo, da konkurenca vseh vrst seveda obstaja in da je celo vedno večja (ne trka pa na vrata). Največja konkurenca je konvencionalno pridelana hrana, konkurira s ceno (kar pa je lahko odločilen dejavnik). Potem so pa vseh vrst trgovine, dostavljeni in nedostavljeni zabojčki, gajbice, košare in podobnih hranonoseči objekti, tržnice in ad-hoc stojnice, vse to, kjer prodajajo ekološko, biološko, organsko, domačo, lokalno, socialno in podobno hrano, ki zveni manj industrijska – ni pa vedno certificirano ekološka. Ker konec koncev se le hrani, ki je bila tako v pridelavi kot tudi v trgovini pod kontrolo ustrezne ustanove (pri nas so tri), sme reči ekološka (čeprav se tržna inšpekcija ukvarja
z bolj pomembnimi rečmi).
Nabor takih raznovrstnih prodajalcev sploh ni majhen, je vedno daljši, eni prihajajo, drugi odnehajo, mnogo jih v teh časih, ko služb ni na pretek, išče svojo pot. Seveda se nam ob vsem tem mrščijo obrvi (če smo čisto iskreni, ti da misliti, mogoče te celo skrbi, če je še mnogo takih, ki bi radi prodajali podobne reči kot jih sam), a prej ko slej se spomnimo, zaradi česa to počnemo – in potem nam je laže.
Vse skupaj delamo tako in zato, da bo vam, kmetom in nam lepše. In če dobro pomislimo, če je takih, ki bi radi počeli prav to, še več, bo vendar večim kmetom in večim naročnikom lepo, kar pa je spet čisto tako, kot si sami želimo. Če bi pa radi le zaslužili in nič vrnili družbi, pa tudi prav, taki niso naša dolgoročna konkurenca.
Zabojčkanje je tek na dolge proge in zelo smo ponosni, če lahko takole iz kroga v krog čisto malo stopnjujemo tempo.

Juha iz bučk s curryem
1 žlica oljčnega olja, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 2 žlički currya, 500 g bučk, 2 krompirja, 50 g mandljev, sol po okusu

Na oljčnem olju podušimo čebulo, dodamo česen in curry in nežno opražimo (česen ne sme porjaveti, ker postane grenak). Dodamo narezane bučke in krompir in zalijemo z vodo, kuhamo do mehkega in piriramo. Postrežemo potreseno z na lističe narezanimi, popraženimi mandlji.

Najbolj prijaznejše vabilo na Dan odprtega zabojčka
Res lepo vas vabimo k nam domov. Ker pri Studnovih (kjer najemamo prostore) se počutimo kot doma. Zaradi okolja in jasno, zaradi ljudi. Pridite in razumeli nas boste!

Kje: Na Studnovi kmetiji, Obrije 23, to je kilometer s Šmartinske ceste in prav toliko iz Tomačevega.

Kdaj: v soboto, 1. junija, od 14h naprej pa do noči in jutra in kar naprej

Kaj: pokukali boste, kje in kako zlagamo zabojčke (in zakaj se kdaj pa kdaj tudi zmotimo pri tem), srečali kakšnega od naših kmetov, seveda srečali vse nas (vključno s člani Oddelka za lepe umetnosti, jasno!), otrokom, malim in malo manj malih ponudili kakšno igro (ali pa se v miru dolgočasijo, to je menda zelo koristno) in se v miru pogovarjali, to se nam pa zdi najbolje od vsega.

Zakaj: jasno, da bomo skupaj preživeli lep dan. Tudi če bo kakšen dež sem in tja (ker brez dežja to leto pač ne gre).

Če pridete z avtom, prosimo, parkirajte na označenih prostorih, vas je stisnjena in prav veliko prostora ni. Ne prav blizu vozi LPP, čisto blizu pa pridete tudi s kolesom (pa še mala pozornost vas čaka).

Lepo in toplo vabljeni!

Od kje je kaj v tem tednu: Retar, Gozd Reka – berivka, koprive, solata. Studen, Obrije: mladi česen, šparglji v malih šopkih. Rogelj, Kranj, šparglji v velikih šopkih in le nekaj malih. Tovornik Majda Temnik – kalčki, še ta in drugi teden, potem poletna pavza (po koledarju, vremensko pač ne); Romana Jarc Sečnik – sadike, zelišča, mladi česen. Vrbnjak – solata, bezeg. Krišelj, Hotemaže – solata. Vida Drobnič, Ptujska Gora, rabarbara; Kerin, Straža, jagode; Romana Rejc, Koštabona – poganjki mladega česna (tudi pski imenovani).

O vremenu se pogovarjamo celo meščani, kaj se kmetje ne bi. In to leto bolj tožijo kot ga hvalijo (saj čisto zadovoljni prav nikoli niso). Iščejo tiste ure, ko sonce dovolj osuši zemljo, da lahko posadijo nove sadike in posejejo. Kmalu bo težava v tem, da plevel raste, na njivo pa s traktorjem, da bi okopali, ne morejo. Vrt že okoplješ ročno, nekaj hektarov pa mnogo težje.

Skoraj smo že dokončali prenovo prevzemne točke v Šiški, tako da v prihodnjem tednu že načrtujemo poskusni zagon Zabojčkove shrambe. Mali korak.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa.

Obiščite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396