Pesto iz čemaža

Testenine s pestom iz čemaža (dodane pinjole)
objavil Zeleni zabojček dne 11. april 2010 ob 21:57

Namaz iz čemaža
odličen preliv za testenine, polento, namaz za kruh, kot priloga.

200 g mladih listov čemaža
50 g mletih orehov
100 g parmezana, ali
150 g suhe slane ovčje skute
kozarec olivnega olja (odvisno kako gost namaz ali omako želite)
2 žlici limoninega soka
sol
poper

Liste čemaža operite, jih osušite in vložite v električni mešalnik. Drobno zmeljite ter dodajte orehe, parmezan ali skuto in limonin sok. Temeljito zmešajte v mešalniku. Gosto zmes redčite z dodajanjem olivnega olja. Ko ocenite, da je dovolj redka (preverite z žlico. Če jo postavite pokonci, mora omaka počasi spolzeti z žlice po kapljicah), jo po okusu začinimo.
Shranite jo v steklene kozarčke z navojnim pokrovom. Na vrh omake prilijte nekaj kapljic olivnega olja, da olje prepreči dostop zraka. Kozarčke nato dobro zaprite. Namaz ali omaka se v hladilniku obdrži nekaj tednov.