Rabarbarina pita

Rabarbaro lahko jeste tudi surovo. Nekateri svarijo pred silnimi količinami oksalne kisline, literatura razkrije, da jo ima manj kot blitva in špinača (ima jo pa). Za praznične dni sladkosnedim priporočamo:

specite si rabarbarino pito!

Testo: 200 g moke, 100 g masla, 100 g sladkorja, 1 jajce

Nadev: 200 g skute, 2 jajci, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 1/2 kg rabarbare, Beljakova krona: 4 beljaki, ščepec soli, 50g sladkorja v prahu

Zamesimo testo in ga ohladimo. Olupimo in narežemo rabarbaro.

Pripravimo nadev iz skute, jajc in sladkorja. S testom obložimo dobro namaščen pekač in vanj nadevamo 2/3 skutinega nadeva ter rabarbarine koščke. Pečemo 15 minut pri 180 stopinj C, dodamo še preostali nadev in pečemo še 5 minut. Iz beljakov in soli stepemo sneg, vmešamo sladkor v prahu, zmes namažemo na pito in pečemo, da sneg dobi zlatorjavo barvo. Dolžino peke do zlatorjavega bomo morali za svojo pečico prvič ugotoviti sami, naslednjič bo že lažje.