Prispevki

 On

Spremni listič, 32. teden

Veseli veseli smo, da ste naročili Zeleni zabojček!

Takole tri zjutraj in eno zvečer, toliko bi en normalen državljan te dni zmogel dela (če ne odštejemo vseh onih, ki ogrevajo našo Zemljo  s klimatskimi napravami). Veseli smo, da obstaja zelenjava in sadje, ki jim ji je tako peklenščkovo vreme prija in v njem ustvarja božanske okuse (je pa res, da rabi vodo, veliko vode, in v takem vremenu bo vsakršnega veselja hitro konec). Malo nas rešujejo krajše noči, v katerih si polja in travniki malce opomorejo, in jutranje meglice prinesejo osvežitev rastlinam. (Nato potegne topel vetrič in odpihne vso vlago daleč, daleč proč, vse tja do druge polovice noči.) In tako, iz dneva v dan, precej dolgih dni.

Tudi mi smo bolj zabubljeni v naše zabojčke in gledamo ven iz masivnih zidov, kamor toplota čisto čisto počasi pronica.

Kmetje nabirajo naše pridelke zgodaj zjutraj, v jutranji rosi, in res čisto pred nočjo, sončnim zahodom. Ne, seveda ne zaradi bukolične romantike, sonce bi spražilo njih z zelenjavo vred… Še dobro, da je konec avgusta in to ne more dolgo trajati (čeprav še nihče ni vidi konca).

In tudi besede tako leno polzijo, da jih je dovolj za danes. Res lepo se imejte, res vaši zabojčkarji.

Sočna mediteranska solata v kumarinih čašah

3 zreli paradižniki, rdeča paprika, čebula (šalotka je najboljša), 100 g feta sira, nekaj črnih oliv, origano, peteršilj, sol, poper, sok limone ali kis, olivno olje, 2 kumari

Izkoščičimo in narežemo olive, na majhne koščke narežemo paradižnike, papriko, čebulo, feta sir in vse zmešamo z limoninim sokom, oljem in začimbami. Kumari delno olupimo, da ostane ob strani še nekaj zelenih črt za popestritev, ju narežemo na za dva prsta debela kolesca in sredico izdolbemo z žličko, da naredimo majhne čašice. V vsako čašo damo žlico solatne mešanice in jih občudujemo (iiiii, bravooo), potem pa pojemo.

Odkod smo v tem tednu

  • Danijel Kovačič, Ljutomer;  grozdje belo,  grozdje rdeče,  kumare,  ohrovt listnati,  paradižnik, jajčevec,  hruške viljamovke
  • Boris Fras, Ankaran;  paradižnik,  bučke (furlanske rumene),  fige,  fige,  melone zelene,  paprika babura,  paprika kozji rog, paprika zelena,  paradižnik češnjevec, paradižnik za vkuhavanje, sladki feferoni, slive,  jajčevec
  • Alojz Kastelic, Mirna Peč, jabolka
  • Aleš kersnik, Cerknica, zgodnje zelje, blitva
  • Urška Kersnik, Lukovica,  hruške,  korenje,  peteršilj,  bazilika, majaron,  paradižnik
  • Romana Jarc Sečnik, Horjul,  kitajsko zelje,  koleraba nadzemna,  radič tržaški solatnik,  solata,  stročji fižol
  • Janez Retar, Gozd Reka,  čebula,  česen,  korenje,  rdeča pesa,  solata endivija, blitva,  stročji fižol

Radgonski sejem

Je glavni sejem za trgovce, da ponudijo kmetom stroje, da ti lahko porabijo subvencije. Kot pravijo oboji, brez teh ne bi šlo. Jasno je, da je nekaj narobe s kmečko dejavnostjo (ne pa s strojegradnjo).

Tudi mi bomo tam, da vidimo, če je kaj novega (ko to berete, smo že bili in že vse vemo), v sredo je ves dan namenjen ekološkemu kmetovanju. Veselimo se visokih besed in smelih idej, gotovo se nam tudi kakšna nova porodi (imamo jih na zalogi že za vso jesen in zimo, pa nič ne de).

Dobrote iz Zelenega zabojčka

Z novimi prostori, razširjenim certifikatom (tako odslej lahko zelenjavo in sadje tudi predelujemo, ne le preprodajamo) smo si našli nove zabave (no, večji del je tako). Prihajajo Dobrote iz Zelenega zabojčka. Ostanite z nami!

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396