Repnjača Stara šola
Testo:
- 400 g moke
- 30 g kvasa
- 100 g masla
- 0,5 dl mleka
- sol
Nadev:
- 1500 g belih rep
- sol
- 80 g masti
- 2 jajci
- 0,5 dl kisle smetane
Iz presejane moke, vzhajanega kvasa, soli in masti zamesimo testo. Pokrijemo in damo na toplo vzhajat, nato ga centimeter debelo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Potresemo z nadevom iz bele repe (repo olupimo, naribamo, solimo in pustimo, da se voda izloči, odcedimo, nato popražimo ožeto repo na maščobi, da preostanek vode izpari). Pečemo pri srednji temperaturi. Tik pred koncem prelijemo s smetano, v kateri smo razžvrkljali jajca. Zapečemo, razrežemo in ponudimo.
Repnjača 2, lažja različica
- 400 g moke
- 30 g kvasa
- 1 dl olja
- 1/2 dl mleka
- sol
Nadev
- 1,5 kg bele repe
- 1 dl olja
- 2 jajci
- 40 g kisle smetane
- sol
Iz moke, vzhajanega kvasa, soli in olja zamesimo testo. Pokrijemo ga in damo na toplo vzhajat, nato ga na centimeter debelo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Repo olupimo, naribamo, solimo in ožmemo, da se voda izloči. Z nadevom potresemo testo ter spečemo pri srednji temperaturi. Malo pred koncem pečenja prelijemo z mešanico iz smetane in jajc. Zapečemo, potem pa kakor nam drago 🙂
Če je sezona zanje, dobite sestavine za repnjačo v Zelenem zabojčku 🙂