Špageti z daikonovim listjem in slanino

špageti z daikonovim listjem in slanino

  • špageti
  • sveže daikonovo listje
  • olivno olje
  • na kocke narezana slanina
  • česen
  • za ljubitelje pikantnih jedi malo drobljenega ali mletega čilija
  • nariban parmezan ali Zbrinc

Skuhajte špagete tako, da sredica ostane čvrsta. Medtem na olju nežno popražite slanino, popečeno odrinite na rob ponve ali jo umaknite na hladno. Na istem olju podušite še narezane daikonove liste, česen in čili, prilijte malo juhe in dodajte odcejene špagete. Premešajte, dosolite po potrebi in postrezite z naribanim parmezanom ali Zbrincem.

Daikonovo listje  hitro porumeni (tudi v hladilniku), zato ga porabite čimprej! Je okusno in zdravo. Sveže liste uporabite v solati, lahko pa jih tudi dušite, posušite… Japonci cenijo zdravilni daikonov čaj iz v senci sušenih in zdrobljenih listov.

Korenina bo, zavita v vrečko, ki jo ščiti pred izsušitvijo, v hladilniku zdržala kar nekaj časa, . Najraje jo jemo surovo, narezano na kose, paličice ali naribano, odlična je tudi za kisanje (naribana, soljena z do 2% soli in naložena v steklene kozarčke zakisa v treh, štirih tednih), dušenje, dodajte jo juham…