Waldorfska solata a la Zeleni zabojček

Cole Porter v svoji You’re The Top med najboljše stvari uvrsti Waldorfsko solato; mož jo je pač že jedel.  Mešanica sladkih, oreškastih in sveže zelenjavno-sadnih okusov je pretresljivo odkritje, odličnost, ki je nočemo zamuditi, ko imamo doma kos gomoljne zelene.

Asketska verzija za začetek

20 dag olupljene zelene, narezane na trakove
20 dag olupljenih jabolk, narezanih na trakove
10 dag sesekljanih orehov ali mandljev
2 žlici majoneze
1 žlica limoninega soka
2 žlici repičnega olja
2 žlici jogurta
10 dag rozin

Zmešamo zeleno, jabolka, večino rozin in oreščkov. Le kaj bomo počeli s preostalimi rozinami in orehi? Nadaljujmo, v drugem lončku zmešamo majonezo, limonin sok, olje, jogurt. Dobro premešamo in dodamo v prvi kup sestavin.
Z rozinami in orehi, ki niso bili pozobani ali kako drugače uničeni med mešanjem, okrasimo solato.

Pa še razvratna različica po chefu Francisu Brennanu

Kandirani orehi:
½ dl sladkorja
½ dl vode
sol in mlet rdeč poper po okusu
½ kg orehov

Jogurtov preliv:
stepen rumenjak
½ dl jogurta
1 žlica gorčice
1 žlica limoninega soka
1 žlica kisa
½ dl olja
sol, poper po okusu

Solata:
1 gomoljna zelena
4 jabolka različnih vrst,če je mogoče
1 stebelna zelena
listi mehke solate
nekaj jagod grozdja brez pešk, razrezanih na polovice
kreša za dekoracijo

Kandiranje orehov: vodo in sladkor zavremo, solimo, popramo. Orehe kuhamo v sirupu 20 minut. Sušimo jih 35 minut v pečici na pri 180°. Po ohlajanju jih shranimo v dobro zatesnjeni posodi.

Preliv: stepemo rumenjak, jogurt, gorčico, kis, limonin sok. Počasi dodajamo še olje ter sol in poper po okusu. Shranimo v hladilniku.

Solata: olupljeno zeleno narežemo na tanke trakove. Jabolkom odstranimo peščišča in jih narežemo v fine paličice.  Stebelno zeleno narežemo kolikor je mogoče na tanko.  Shranimo v mrzli vodi, pred uporabo odcedimo in popivnamo odvečno vodo.

Pred serviranjem zmešamo narezano zeleno, pomešano z jabolki in prelivom in jo naložimo na solatne liste; okrasimo s kandiranimi orehi, polovičkami jagod grozdja in vodno krešo.

In odkod ime? Solata je dobila ime po prvem newyorškem Waldorf hotelu, kjer jo je za dogodek s 1.500 gosti pripravil Oscar Tschirky, maitre d’hotel.  Izviren recept iz 1896 gre takole: “Olupi dve surovi jabolki in jih nareži na majhne koščke, recimo na centimeter in pol velike kvadratke, prav tako tudi zeleno in jo pomešaj z jabolki. Pazi, da se semena jabolk ne zamešajo v solato. Prelij solato z dobro majonezo.”