Čičerika za odličen humus

Humus je tako dober, da bi ga še angelci jedli! Ta čičerikina jed je doma na Bližnjem vzhodu in ima toliko različic, kolikor je kuharjev.

Jed naredite prav hitro, ko uspete namočiti in skuhati čičeriko. Tale količina zadošča za štiri lačne oziroma šest zmernih jedcev.

  • 1/2 kg čičerike
  • 4 velike žlice sezamovih semen (ali tahini paste)
  • 4 stroki česna
  • sok 1 limone
  • sol, poper, peteršilj, mleta sladka rdeča paprika, mlet čili
  • olivno olje

Čičeriko namočimo čez noč. Pred kuhanjem jo zmencamo v dlaneh, da ji odstranimo čimveč lupinic in zamenjamo vodo. Kuhamo jo z žličko sode bikarbone približno eno uro in odstranimo beljakovinske pene. Odstranjevanje lupinic, pen in soda bikarbona bosta občutljivejše rešila težav, ki jih povzroči hrana z oblilico vlaknin.

Mehko skuhano čičeriko pretlačimo. Sezamova semena popražimo, jih zmeljemo v multipraktiku in jih dodamo čičeriki. Primešamo še strt česen, sladko in ostro papriko, poper, sol, olivno olje in limonin sok. Če je pasta pretrda, dodamo malo vode.

Humus  jemo s kruhom. Na krožnik ga naložimo v obliki obroča, v luknjo v sredini damo olivno olje, okrasimo s peteršiljem in hitimo, da ga dobimo dovolj.