Kmečke kumare (predvsem prleške murke in vugorki)

Kot rečeno,  tu gor v Prlekiji jemo božanske Danijeve kmečke kumare in ni nam hudega (seveda pa nismo na dopustu, vsaj uradno ne).

Takole naredimo hladne murke:

  • 0,5 kg krompirja
  • 0,5 kg kumaric
  • 2 stroka česna
  • 4 dl kislega mleka in kisle smetane (v razmerju, ki ga imate radi)
  • sol, kumina, mleta rdeča paprika
  • 2 žlici zaseke (mi smo jih jedli brez tega, z oljem)

Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo. Kumare olupimo in naribamo, rahlo osolimo in pustimo stati 20 minut, da spustijo vodo.

Krompir odcedimo in ga zmečkamo. Dodamo ožete kumare, sesekljan česen, kumino, sol po potrebi, kislo mleko in po želji malo mlete rdeče paprike. Vse sestavine premešamo.

Različica 2: krompir in kumare narežemo na koščke in kuhamo/bolj dušimo z začimbami, po kuhanju primešamo kislo smetano in jogurt.

Del besedila smo si izposodili s http://www.nezazeljeno.com , da nam je bilo laže.